ORANŽNO OPOZORILO

Pripravite se: najprej močan veter, nato pa ...

Objavljeno 29. februar 2020 10.57 | Posodobljeno 29. februar 2020 11.12 | Piše: T. V.

Pred nami so vremensko pestri dnevi.

Veter bo ponekod pihal tudi do 100 kilometrov na uro. FOTO: Getty Images/istockphoto
Konec tedna bo marsikje zelo vetroven. Vremenoslovci so za danes zaradi vetra razglasili oranžni alarm za severovzhod, za nedeljo pa za severozahod države zaradi velike splošne nevarnosti snežnih plazov.

Danes popoldne in zvečer bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo zvečer predvsem v severovzhodnih krajih v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro, ponekod v višjih legah okoli 100 kilometrov na uro. Slabel bo v drugi polovici noči na nedeljo. Najvišje dnevne temperature bodo danes v Gornjesavski dolini okoli 6, drugod od 8 do 13 stopinj Celzija.

Evakuirali kranjsko šolo
Veter je težave povzročal že v petek. V dopoldanskem času so sunki vetra, ki so dosegali hitrost do 70 kilometrov na uro, predvsem na območju občin Kranj, Radovljica, Žirovnica in Dravograd ter Ormož podrli štiri drevesa, odkril tri strehe objektov, nekaj težav pa so povzročali tudi v cestnem prometu. Veter je odkril tudi del strehe Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, zaradi česar je ravnateljica odredila evakuacijo 350 učencev in zaposlenih. V odpravi posledic, ki jih je povzročil močan veter, so posredovali gasilci in delavci cestnih služb, poroča uprava za zaščito in reševanje.


V nedeljo bo oblačno, padavine bodo od zahoda čez dan postopno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma nad 1200 metri, na severozahodu in severu lahko do okoli 900 metrov nadmorske višine. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 8, ob morju 10, najvišje dnevne od 7 do 13, na severozahodu od 1 do 4 stopinje.

Sneg bo poveča nevarnost plazov
Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov zmerna, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki so zaradi spremenljivega vetra na različnih pobočjih. Na strmejših pobočjih se še vedno lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, pa je nevarnost zdrsov.
 
Včeraj ponoči je za krajši čas rahlo snežilo, a je višina novozapadlega snega zelo majhna. V višjih legah je še vedno od 20 do 40 centimetrov rahlega snega na trdni podlagi. Sneg, ki je zapadel sredi tedna, se je že začel počasi preobražati in sprijemati s trdno podlago. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Jugozahodnik je predvčerajšnjim popoldne in ponoči delal zamete, včeraj pa se je veter že obrnil na severozahodno smer, tako da novi zameti nastajajo tudi na južnih pobočjih. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi preobražala.

V soboto bo jugozahodni veter znova prenašal sneg na severno stran grebenov in sedel. Na vetru izpostavljenih grebenih, kjer bo novi sneg močno spihan, bo nevarnost zdrsov. V nedeljo se bodo snežne razmere v gorah zaradi sneženja hitro spreminjale. Nevarnost snežnih plazov se bo povsod povečala, večje količine novega snega pričakujejo v zahodnih Julijcih, še pravijo pri Arsu, kjer so za severozahod države prižgali oranžni alarm zaradi možnosti proženja snežnih plazov že pri manjši dodatni obremenitvi na pobočjih.


image
Pred nami je nekaj mokrih dni. FOTO: Arso


V noči na ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, tudi veter bo prehodno oslabel. V ponedeljek bo na vzhodu zmerno, občasno pretežno oblačno, drugod pa večinoma oblačno. Spet bo zapihal jugozahodnik. Dopoldne se bodo padavine pojavljale v zahodnih krajih, popoldne se bodo počasi širile proti vzhodu. V torek bo deževalo, meja sneženja se utegne spet zniževati. Dež bo čez dan slabel. Nekoliko hladnejše bo. V sredo bodo padavine ponehale, nato bo predvidoma do nedelje suho. V nedeljo bodo verjetno spet padavine.
Deli s prijatelji