PRIŽGALI RDEČE OPOZORILO

Brane Gregorčič: Najhuje bo v drugi polovici noči in zjutraj

Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode.
Fotografija: Brane Gregorčič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Brane Gregorčič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»V noči na petek in v petek dopoldne bodo Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Zapihal bo močan jugozahodni veter,« so danes zjutraj napovedovali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso). Zaradi obilnejših padavin so tako rekoč za celotno državo sprva razglasili oranžno opozorilo. 

A vremenoslovci so le nekaj ur kasneje dvignili stopnjo nevarnosti: barvo opozorila so spremenili v rdečo, oranžno sta ostali obarvani le osrednja Slovenija in jugovzhod.

Ob opozorilu so zapisali: »Danes ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.«

Meteorolog Brane Gregorčič je dodal, da bo najhuje v drugi polovici noči in zjutraj.

Sicer pa na severozahodu države jutri pričakujejo tudi do 150 milimetrov padavin v 24 urah (za primerjavo: med avgustovskimi poplavami jih je bilo tudi do 200 milimetrov!), na jugozahodu do 120, v osrednji Sloveniji do 100 milimetrov, drugod jih bo nekoliko manj.

Hidrološko opozorilo. FOTO: Meteo.si
Hidrološko opozorilo. FOTO: Meteo.si

V vsej državi z izjemo jugovzhoda je povečana nevarnost proženja zemeljskih plazov.

V petek bo med 6. in 12. uro poplavljalo morje. Gladina bo najvišja okoli 9. ure, ko bo lahko poplavilo tudi v večjem obsegu v višini okoli 50 centimetrov.

Poveljnik uprave za zaščito in reševanje Srečko Šestan je dejal, da je zaradi napovedanega vremenskega dogajanja v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema. Pozval je k upoštevanju opozoril, denimo morebitnih siren, ki bi oznanjale nevarnost in ki so bile ob preteklih poplavah večkrat prožene, in navodil.

Gregor Danev iz Zavoda za gozdove je pozval, naj ljudje ne hodijo v gozdove. Zemlja je že zrahljana in namočena, grozi tudi veter.

Prihaja še veter

Ob lokalno močnejših nevihtah bo marsikje tudi močneje pihalo. Vremenoslovci govorijo o okrepljenem jugozahodnem vetru, ki bo najmočnejši na zahodnem delu države.

Opoldne se bo začelo vreme spreminjati

Sredi dneva bo dež od zahoda ponehal, popoldne se bo delno razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 9 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 12 do 16, na Goriškem in ob morju do 20 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Temperature bodo marsikje po državi dosegle 20 stopinj, ob morju bodo izmerili še kakšno več.

V novi teden bomo vstopili s precej oblačnim vremenom, a s še vedno dokaj prijetnimi 20 stopinjami čez dan. Desetdnevna napoved razkriva, da bo moker predvsem torek, medtem pa bistvenega poslabšanja, vsaj kar se dnevnih temperatur tiče, ni pričakovati.

Kakšno vreme nas čaka prihodnji teden, v članku: Kakšno vreme nas čaka med počitnicami? Vremenoslovec Gregorčič napoveduje ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije