IZSTRELEK

Pri Ciganih pokalo kot na bojni fronti (FOTO)

Objavljeno 05. januar 2020 17.09 | Posodobljeno 05. januar 2020 17.10 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Občani, ki živijo ob romskih naseljih, nemočno poslušali streljanje. Izstrelek se je opolnoči odbil tik ob 11-letni deklici, policija ne ukrepa.

Pred dnevi so ukradli avto in ga pod romskim naseljem zažgali. Zdaj počasi odvažajo železje za prodajo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Na silvestrovo je pri Romih pokalo kot na bojni fronti. Ropotali so do kakšnih dveh zjutraj, naslednje noči pa spet. A niso pokale samo petarde, tudi z orožjem so streljali. Nisem si upala niti iz svoje hiše, saj nikoli ne veš, kaj lahko prileti,« je novoletno nočno vzdušje strnila 80-letna občanka iz Muhaberja, novomeškega naselja, ki meji na romsko naselje Brezje oziroma Žabjak. Nekateri Romi, tam jih biva okoli 700, so znova vzeli zakon v svoje roke, in to so najbolj občutili prav okoličani. Da je zadeva vse prej kot nedolžna, je občutila družina na Kuzarjevem Kalu, izstrelek se je odbil le nekaj centimetrov stran od 11-letne deklice.
Da v romskem naselju streljajo z orožjem, je občan, oče omenjene deklice, obvestil policiste že ob pol devetih zvečer. Šlo je za avtomatsko orožje, kalašnikovko, ki ima prepoznaven zvok. Občana so policisti klicali nazaj čez eno uro in ga seznanili, da so šli preverit, a zaradi teme tulcev niso našli, kaj več pa da ne morejo narediti.
Vsako leto ista pesem, samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodila tragedija. Nihče si ne upa javno govoriti o tem, saj se bojijo povračilnih ukrepov.

image
Izstrelek, ki je za las zgrešil deklico. FOTO: Osebni Arhiv Bralca

»Ko je nastopila polnoč, smo šli skupaj z družino gledat ognjemet in spet so se slišali rafali iz ciganskega naselja, spet z avtomatsko puško, nakar je nekaj priletelo na streho in se odbilo v pločevino ter obstalo nekje. Takoj nam je bilo jasno, da gre za izstrelek. Lahko bi priletel v koga od nas, hčerka je bila le nekaj centimetrov stran od mesta, od koder se je odbil. Kaj če bi kdo obležal, ranjen ali celo mrtev, kdo bi odgovarjal? Takoj smo klicali policijo, nakar sta prišla dva prijazna policista, razložila, kakšne so stvari danes v ciganskem naselju, in da ne morejo dosti narediti,« je povedal občan, ki zaradi lastne varnosti ne želi biti imenovan. A je upravičeno zgrožen, razočaran in obupan, da njihova življenja in življenja njihovih otrok ogrožajo posamezniki romske skupnosti, ki jih država izdatno podpira s socialnimi podporami, otroškimi dodatki in drugimi privilegiji. Pa ne gre le za streljanje, ampak tudi onesnaževanje okolja z odvrženimi smetmi, odpadnimi olji, požigi odsluženih avtomobilov …

Za volanom 11-letnik

»Vsako leto ista pesem, samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodila tragedija. Nihče si ne upa javno govoriti o tem, saj se bojijo povračilnih ukrepov Ciganov, nihče si ne upa peš mimo ciganskega naselja niti se ustaviti z avtomobilom. Bili so primeri, ko so streljali na mimovozeče avtomobile, otroci so metali kamne v vozila. O vsem so bili vedno obveščeni policisti. Saj vem, da policist kaj dosti ne sme ukrepati proti njim. Kaj smo pa mi, delavni ljudje, ki plačujemo davke, hodimo v službe, si s svojim denarjem kupujemo dobrine, plačujemo elektriko, drva, bencin, šole, vrtce, zdravstveno zavarovanje? To imajo Cigani vse zastonj, malo da država, malo pa občina,« je ogorčen občan.
image
V Žabjaku imajo elektriko še vedno razpeljano takole po kavbojsko. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Domačini na lastni koži občutijo tatvine, izsiljevanja, grožnje, očem pa niso skriti niti drugi prekrški, na primer v cestnem prometu, ki očitno ostanejo nekaznovani. Kako drugače razumeti nenehna parkiranja na prostorih za invalide, vožnje z neregistriranimi vozili, prevažanje malčkov na prvih sedežih, pred dnevi so policisti ustavili celo 11-letnega Roma, ki je vozil avto, oče pa je sedel zraven! Če bi to storil običajen državljan, bi mu socialna bržkone takoj vzela otroka.

Podpore medvedja usluga

»Problem z Romi je nastal, ko so začeli dobivati socialne transferje in jim za to ni treba narediti popolnoma nič. Tako so še tisti, ki so bili zaposleni, prenehali delati. Povrhu zakonodaja deluje tako, da so tisti, ki uradno nimajo imetja, nedotakljivi, in to je tudi razlog, da imajo Romi nelegalno postavljene hiše, vozila, celo takšna za več deset tisoč evrov, in druge nepremičnine napisane na nekoga drugega in kljub nešteto kaznim še vedno isti ljudje vsakodnevno kršijo zakone,« opozarjajo v Vaški skupnosti Mihovica, iz naselja le lučaj od Šentjerneja, kjer se že najmanj 15 let soočajo z resno romsko problematiko. Njihova želja je le ena: želijo živeti v miru, kar je tudi njihova pravica. In izpostavljajo še eno pomembno dejstvo: nič nimajo proti Romom, dokler se obnašajo kot vsi drugi in dokler spoštujejo javni red in mir.
image
Ostanki romskega ognjemeta na Mihovici FOTO: Vaška Skupnost Mihovica

»Če pa so kršitve, bomo klicali 113 in prijavljali CSD-ju, ki mora po dolžnosti zagotoviti normalne razmere za bivanje za vse nas. Če pravih rešitev ne bo, se bodo morale ustanoviti vaške straže, da zaščitimo naše imetje, nas in naše osnovne človekove pravice,« so jasni in odločni na Mihovici, kjer so bili minulo silvestrovo šokirani nad nepremišljenim in brezobzirnim obnašanjem družine Jurkovič, ki je 14-minutni ognjemet postavila ob ograji sosedov in s tem ogrožala tujo lastnino in življenja. »Suha trava v živi meji bi lahko povzročila požar, prav tako rakete, ki so padale na okoliška poslopja. Ponoči sta se dve škatli celo vžgali in goreli pri leseni ograji. Prejemniki socialnih transferjev porabijo denar za ognjemete, petarde in zabave, medtem pa ljudje, ki so delali 40 let, prejemajo mizerne penzije in nimajo niti za kurjavo ali hrano. Vaščani bomo naslednje leto postavili gasilsko cev in ob polnoči namesto ognjemeta zalivali naše sosede in njihove ognjemete ter preprečili podobna nevarna dejanja,« sporočajo z Mihovice.

Iz leta v leto slabše

Problemi, ki jih navajamo, niso od včeraj. Ničkoliko črnila je bilo že prelitega na isto temo, a ljudje, ki sobivajo z Romi, opažajo, da gredo stvari na marsikaterem področju samo na slabše. »Žal se tudi Romi sami ne zavedajo, razen nekaterih posameznikov, da gredo negativna dejanja vse bolj na škodo njim samim, saj se zaradi vsega nestrpnost do njih stopnjuje,« opozarja Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, in dodaja, da je politika, namesto da bi opozorilom s terena prisluhnila, do ljudi, ki morajo živeti v bližini romskih naselij, popolnoma ignorantska. »Če na primer predsednik vlade tudi na dopis, podpisan od 11 županov jugovzhodne regije, ne odgovori, potem je lahko vsakomur jasno, kaj lahko pričakujemo od politike. Na terenu pa lahko pričakujemo nadaljnjo širitev getoiziranih naselij, skoraj 100-odstotno nezaposlenost. Pričakujemo lahko nadaljnje nezakonito bogatenje posameznih Romov na podlagi izkoriščanja drugih Romov s posojanjem denarja z oderuškimi obrestmi kot tudi iz drugih nezakonitih virov. Da zgolj en odstotek Romov konča osnovno šolo, tako ali tako nikogar ne zanima, saj bi se v nasprotnem primeru intenzivno ukvarjali z vzroki za takšno stanje in odpravo teh. Ravno tako je pričakovati nadaljnje nespoštovanje uniforme (policistov, gasilcev) od Romov, ko ob raznih intervencijah mečejo kamne v njih ali njihova vozila,« je razočaran Silvo Mesojedec, ki ugotavlja, da se streli iz orožja iz dolenjskih romskih naselij do Ljubljane pač ne slišijo. 
Deli s prijatelji