KORENINA NE POZEBE

Pri 102 letih ga zanima čisto vse, kar se dogaja v njegovem mestu

Jože Pogačnik je v nepozabnem spominu ostal generacijam delavcev Tosame. Z bogatimi izkušnjami je častni občan sodeloval z občino tudi po upokojitvi.
Fotografija: Pogačnik je ostal v spominu generacijam delavcev Tosame. FOTO: Karin Božič
Odpri galerijo
Pogačnik je ostal v spominu generacijam delavcev Tosame. FOTO: Karin Božič

DOMŽALE – V Domžalah se lahko pohvalijo, da so najbolj zdrava občina v državi. Živ dokaz je častni občan Jože Pogačnik, ki je v teh dneh praznoval 102. rojstni dan.

Jubilanta se večina starejših občanov in občank spomni predvsem kot uspešnega predsednika Skupščine občine Domžale, v nepozabnem spominu pa je ostal tudi generacijam delavcev Tosame, ki se direktorja še vedno radi spominjajo.
Ob častitljivem jubileju ga je župan Domžal Toni Dragar povabil na sprejem in mu zaželel še veliko zdravja in prijetnih trenutkov. Na sprejem ga je pospremila hčerka Andreja Jarc Pogačnik, vse dobro pa so mu zaželeli častni občani dr. Miro Stiplovšek, dr. Veljko Vulikić in Peter Primožič, nekdanji predsednik Skupščine občine Domžale, in nekdanja županja Cveta Zalokar, pridružili pa so se jim tudi nekdanji predsedniki izvršnih svetov Edvard Peternel, Milan Marolt, mag. Tomaž Štebe in Anton Preskar.
Skupinska fotografija z županovega sprejema. FOTO: Karin Božič
Skupinska fotografija z županovega sprejema. FOTO: Karin Božič

Jože Pogačnik je naziv častni občan prejel leta 2003 za življenjsko delo – prispevek k gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju, ob tem pa je bilo poudarjeno, da je častni občan skromen in preprost ter pogumen, z velikim ugledom med občani in občankami, ki ga še danes cenijo zaradi izrazitega socialnega čuta in razumevanja za malega človeka, smo izvedeli na sprejemu: »Funkcijo predsednika Skupščine občine Domžale je opravljal dve mandatni obdobji, med letoma 1963 in 1969. V tem času je njegov prispevek posebno viden pri širjenju vodovodnega omrežja v sklopu projekta Zdrava pitna voda za vse, postavljeni so bili temelji za gradnjo centralne čistilne naprave, začela se je obnova in novogradnja šolske mreže s samoprispevkom tako na področju osnovnega kot srednjega šolstva, dobili smo novo pošto, zdravstveni dom in športno dvorano, ne nazadnje je zagotovil ohranitev železniškega prometa na našem območju.«
Nekdanja županja Cveta Zalokar in Jože Pogačnik. FOTO: Karin Božič
Nekdanja županja Cveta Zalokar in Jože Pogačnik. FOTO: Karin Božič

V letih 1972 do 1973 je bil poslanec gospodarskega zbora slovenske skupščine in sopodpisnik znane politične akcije 25 poslancev ob kandidiranju za člana predsedstva SFRJ iz Slovenije, ki sta jo vodila poslanca Cene Matičič in Ivan Kreft. Za poskus zgodnejšega reševanja demokratičnih oblik političnega življenja je z grenkobo in razočaranjem doživel politične kritike. Ob tem je še danes ponosen na tedanje ravnanje.
Častni občan Jože Pogačnik je dopolnil 102 leti. FOTO: Karin Božič
Častni občan Jože Pogačnik je dopolnil 102 leti. FOTO: Karin Božič


Zelo pomembno se je vpisal v zgodovino Tosame. Bil je tehnični in dolgoletni uspešni direktor, saj je podjetje pod njegovim vodstvom postalo ena najmodernejših sanitetnih tovarn. »Leta, ki sem jih preživel v Tosami, so en sam prijeten spomin, ki ga še vedno rad obudim, tudi ob srečanjih z nekdanjimi zaposlenimi,« je povedal Jože Pogačnik.
Župan Toni Dragar mu je podaril sliko Marije Mojce Vilar. FOTO: Karin Božič
Župan Toni Dragar mu je podaril sliko Marije Mojce Vilar. FOTO: Karin Božič

Z bogatimi izkušnjami tako s področja lokalne samouprave, posebno komunalnega razvoja, kot gospodarstva je častni občan v življenju in delu občine sodeloval tudi po upokojitvi. Z velikim zanimanjem in veseljem ob uspehih je spremljal razvoj občine, tudi svetoval in znal pohvaliti. »Še danes skrbno spremljam aktualno dogajanje in se predvsem veselim uspehov domače občine,« je povedal jubilant. »Tudi srečanja s prijatelji niso redka, posebno vesel sem srečanj z nekdanjimi predsedniki skupščin in izvršnih svetov, ki jih tradicionalno pripravlja aktualni župan. To so srečanja, polna lepih spominov na skupno delo, na reševanje problemov, na uspehe, ne manjka pa tudi nasvetov, ki vedno pridejo prav.«
Podžupanja mag. Renata Kosec in slavljenec. FOTO: Karin Božič
Podžupanja mag. Renata Kosec in slavljenec. FOTO: Karin Božič

Ob iskrenih čestitkah in željah za dobro zdravje je župan Toni Dragar jubilantu podaril umetniško sliko domžalske slikarke Marije Mojce Vilar z motivom središča mesta, ki ga ima častni občan zelo rad. Njegovim čestitkam so se pridružili vsi na sprejemu in zaželeli slavljencu, predvsem pa prijatelju, prijetno pot do naslednjega jubileja – še prej pa do tradicionalnega srečanja okoli novega leta – ter veliko prijetnih trenutkov v krogu obeh hčerk ter vnukov in pravnukov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije