POPLAVE

Pretok ravno na meji, prebivalci pripravljeni na evakuacijo

Čez dan bi se lahko Drava dvignila, civilna zaščita pa sprožila sireno za evakuacijo. 
Fotografija: Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent

DRAVOGRAD – Del Slovenije je v pripravljenosti zaradi morebitnih poplav. Najkritičnejša je gladina reke Drave, ki poplavlja na več delih ob strugi. Na meji z Avstrijo ima pretok 1200 kubičnih metrov in naj bi se po napovedih še zvišala na 1400, kar pomeni, da se bodo oglasile opozorilne sirene za prebivalstvo.

Ob 6. uri je imela Drava pri HE Dravograd pretok 1086 kubičnih metrov na sekundo, pri Vuzenici 1220, največji pa je bil pri HE Zlatoličje, kjer je znašal 1478 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor. Ob tem pretok še narašča.


Na Ptuju sirena

Ob 6. uri pa je bila na Ptuju sprožena sirena za nevarnost poplav. Slednja je bila sprožena zgolj kot opozorilo za tiste, ki so v neposredni bližini poplavnih območij, zato da pravočasno ukrepajo in zavarujejo svoje življenje ter premoženje. Sicer poplavne nevarnosti ni, saj je pretok v kontroliranih mejah oziroma nadzorovanem stanju, so sporočili z Mestne občine Ptuj. 
 

Sirene niso tulile

Po napovedih hidrologov Agencije RS za okolje (Arso) bo čez dan pretok Drave predvidoma dosegel okrog 1400 kubičnih metrov na sekundo, reka pa bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, tako da je za celotno območje struge reke za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave. Pristojne službe so bile tudi ponoči v stiku z Avstrijci. Gasilci vso noč dežurali in opravljali oglede ter skupaj s civilno zaščito spremljali razmere.

Za Dravograd je napovedano, da se pri pretoku 1200 kubičnih metrov na sekundo oglasijo sirene z opozorilom za nevarnost. To za prebivalce ob Dravi in tiste, ki živijo v blokovskem naselju Meža, pomeni, da morajo vrednejše predmete iz kletnih prostorov prenesti v višje ležeče prostore, prav tako naj z izpostavljenih območij premaknejo avtomobile.

Že od nedeljo popoldne je zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani zaprta cesta Dravograd–Vič, ki preko mejnega prehoda Vič vodi do avstrijskega Labota.

Na povečan pretok reke Drave so se minuli konec tedna pripravljali tudi v Vuzenici, kjer je kritična meje pretoka Drave, ko ta začne poplavljati, okoli 1800 kubičnih metrov na sekundo.


Deževje povzročilo nevšečnosti po Sloveniji

Obilno deževje, ki bo danes ponehalo, je v nedeljo in v noči na ponedeljek povzročilo nekaj težav v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. V republiškem centru za obveščanje so zabeležili 19 dogodkov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko.

O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki.


Težave v železniškem prometu

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visoke ravni vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo.

Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektroslužbe napako odpravljajo.
 

Kako je pri vas? Sporočite nam in dodajte fotografije.



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije