8. FEBRUAR

Prešernov praznik: čas za romantiko 19. stoletja

Prešernov smenj v Kranju je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarju.
Fotografija: V Kranju boste lahko srečali Franceta Prešerna in Julijo. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
V Kranju boste lahko srečali Franceta Prešerna in Julijo. Fotografije: Primož Hieng

Prešernov smenj obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in njegov čas.
Letos Prešernov smenj praznuje 15-letni jubilej. »Vabimo vas na slavnostno odprtje ob 11. uri pred Prešernovo gledališče,« pravijo organizatorji z Zavoda za turizem in kulturo Kranj. »Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah. Pred Kranjsko hišo se pridružite vodenemu ogledu Kranja v vašem srcu in ogledu rovov pod starim Kranjem.«

Ob smenju bodo nastopili lajnarji; na fotografiji Janez Markelj, levo, in Mare Dijak.
Ob smenju bodo nastopili lajnarji; na fotografiji Janez Markelj, levo, in Mare Dijak.
Po mestu se boste lahko zapeljali s kočijo, otroci pa bodo lahko jahali pravega ponija. V mestnih hišah se bodo odvijali številni kulturni dogodki, zato iz mestnega vrveža vstopite še v mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika in na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, Prešernovo hišo, kranjske galerije, Layerjevo hišo in med obzidje gradu Khislstein. Ob 15-letnici Prešernovega smenja lahko tudi vi postanete del mode 19. stoletja z nakupom cilindra iz kartona za gospode ali klobučka za gospe in gospodične na stojnici pred Kranjsko hišo na Glavnem trgu 2.

Kulturni praznik vsako leto spremlja prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi oziroma srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada v Galeriji Prešernovih nagrajencev in v Prešernovem gledališču Kranj. 
Pražnje oblečeni meščani in suhorobar
Pražnje oblečeni meščani in suhorobar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije