SKUPNA IZJAVA

Prelesnikova, Šumi, Vesel in Svetina: Na naše institucije se izvajajo ponavljajoči se pritiski politike

»Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj,« pišejo v skupni izjavi.
Fotografija: Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča.FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča.FOTO: Jure Eržen, Delo

​»​Predstojniki neodvisnih institucij v Republiki Sloveniji z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij,« v skupni izjavi pišejo informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Zavedajo se, da obsežnost epidemije predstavlja veliko preizkušnjo za vse državljane in da takšna situacija zahteva tudi prekomerne napore vseh odločevalcev: »Ne glede na to je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled

»Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja in mora biti v interesu vseh, predvsem pa je odgovornost politikov, da slednje ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. Politika ustavnih pravic in samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdimo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, ampak kot civilizacijsko pridobitev. Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki,« izpostavljajo.

»Podpisniki skupne izjave se zavedamo, da odločitve, jih sprejemamo, pogosto naletijo na nestrinjanje obravnavanih posameznikov ali skupin. Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev, kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj,« navajajo. Dodajajo, da smo prišli do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi: »S skupno izjavo želimo vplivati na izboljšanje stanja po načelu zgledovanja od zgoraj navzdol, kar lahko močno vpliva na ravnanje ljudi ter njihovo zaupanje v javne institucije

Celotno izjavo najdete spodaj.

Skupna izjava. FOTO: posnetek zaslona
Skupna izjava. FOTO: posnetek zaslona

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas