ŠOKANTNI PRIZOR

Predstava razburja javnost: v gledališču pojasnili kontekst udrihanja s slovensko zastavo (VIDEO)

V gledališču poudarjajo, da gre za citat.
Fotografija: Prizor, ki je razburil javnost. FOTO: Slovensko mladinsko gledališče
Odpri galerijo
Prizor, ki je razburil javnost. FOTO: Slovensko mladinsko gledališče

Po spletu je v zadnjih dneh zakrožil posnetek, na katerem dekle s slovensko zastavo neusmiljeno udriha. Gre za izsek iz predstave Hlapci v Slovenskem mladinskem gledališču, ki so si jo kot del obveznih vsebin ogledali dijaki. Na posnetek je opozoril tudi aktualni predsednik vlade Janez Janša, ki je bil nad prizorom zgrožen. Tudi Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da gre za zaničevanje slovenske države in celo grožnje.

Slovensko mladinsko gledališče smo povprašali, kaj menijo o prikazovanju takšnih prizorov ter ali bodo – glede na buren odziv dela javnosti – predstavo igrali tudi v bodoče. Kot pojasnjujejo, je predstava nastala na temelju Cankarjevih Hlapcev v režiji poljske režiserke Maje Kleczewske in v interpretaciji režiserke in avtorske ekipe.

Prizor s slovensko zastavo je citat Slovenke, ki je protestirala proti migrantom

»Cankar je Hlapce napisal kot odziv na politično in družbeno situacijo svojega časa, mi pa smo uprizoritvi – kot je to v sodobnem gledališču danes običajno – dali sodobno obliko. Pravzaprav smo enake družbene mehanizme, kot so tisti, o katerih piše Cankar, pokazali na sodobnih primerih. V predstavi so omenjeni različni problemi slovenske družbenopolitične resničnosti in novejše zgodovine: izbrisani, zapiranje meja za bosanske begunci med vojno v devetdesetih, trgovina z orožjem, avtoritarne politične tendence, konservativni vpliv Katoliške cerkve itd. Prizor s slovensko zastavo pa je pravzaprav citat. Predstavlja eno od politično desno usmerjenih prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki so na začetku migrantske krize protestirali proti migrantom na južni slovenski meji. Vse izrečeno je natančen citat te osebe,« pojasnjujejo v gledališču.

Po njihovih besedah je namen kritičnega gledališča in umetnosti »pokazati na težave, vznemiriti in spodbuditi k razmišljanju, da bi postali boljša družba, ki se zaveda lastnih težav in mehanizmov v sebi«. Pri tem poudarjajo, da jim očitno uspeva doseganje tega cilja, zato bodo predstavo »v veselje občinstva in nas umetnikov seveda še naprej igrali«.

Pristojni v gledališču so nam posredovali tudi posnetek, v katerem je Slovenka izrekla omenjeni citat.

Župan: poznam protimigrantsko protestnico, levosredinska aktivistka je

V luči burne razprave okrog blatenja slovenske zastave in domnevne analogije s protestnico pa se je oglasil še župan Ilirske Bistrice Emil Rojc ter pojasnil, da omenjeno osebno pozna in da gre za levičarsko aktivistko in ne pripadnico desnice.

Rojc je javnosti znan po tem, da so ga vrgli iz stranke SD Tanje Fajon zaradi, kot so pojasnili, nespoštljive komunikacije z novinarji. Rojc je namreč pred časom neko novinarko primorskega časnika primerjal s 'kuro nesnico', njena vprašanja pa označil za 'kurji sindrom'. Analitiki so njegov razhod s SD sicer bolj pripisali nesoglasjem pri vprašanju nezakonitih migracij prek južne meje: Rojc je namreč zagovornik zaprtih meja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije