BOLJŠA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Znano, zakaj ni novega sproščanja ukrepov (VIDEO)

Večina omejitev je podaljšana do 6. junija.
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo na sredini seji še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida 19. Naj vlada ukrepov za zajezitev epidemije še ne sprosti, je sicer predlagala svetovalna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija. Pristojni bodo podrobneje predstavili, kaj je na včerajšnji in današnji seji sprejela vlada.

image_alt
Ukrepi ostajajo, potrdili nov primer nevarne različice


Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, minister za javno upravo Boštjan KoritnikDeana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.



Minister Koritnik je spregovoril o spremembah, ki so jih sprejeli glede javnih uslužbencev. »Vesel sem, da je vlada sprejela predlog dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in z drugimi prejemki javnih uslužbencev. S potrditvijo dogovora bi lahko s 1. junijem sprostitev varčevalnih ukrepov začela veljati,« je poudaril. Po njegovih besedah se izplačilo plače pri proračunskih porabnikih premakne najkasneje na 10. dan v mesecu. Dijakom in študentom so dvignili nagrado za obvezno opravljanje prakse. Dijaki bodo odslej dobili 86 evrov, študenti pa 172 evrov.


Poklukar: Na naši strani so tudi toplejši meseci


Zdravstveni minister Poklukar je dejal, da se za zdaj ukrepi ne sproščajo, bodo pa o tem znova odločali prihodnji teden. »Zelo me veseli, da se situacija umirja. Poleg cepljenja in učinka ukrepov iz začetka meseca maja so na naši strani tudi toplejši dnevi in meseci,« je uvodoma dejal Poklukar. Tri regije pa vendarle po besedah ministra vztrajajo v rumenem, čeprav smo na državni ravni že prešli v zeleno fazo po vladnem semaforju. Poudaril je, da je sicer Slovenija po kriterijih, ki jih uporabljajo druge države, marsikje še v oranžni fazi ali pa celo v rdeči.

Kljub ugodnejši epidemiološki situaciji pa minister prosi vse, da upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje okužb. Pozval je tudi k odgovornemu obnašanju na športnih prireditvah.

»Kot velik podpornik slovenskega športa prosim vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask. Naj navijanje ob športnih dogodkih da zagon športnikom, ne virusu,« je še poudaril minister.
 

Hitri testi za vstop iz Hrvaške možni, ko bo zagotovljena verodostojnost izvidov


Razlog, da je ob vrnitvi s Hrvaške še naprej treba predložiti negativen PCR test, so težave z zaupanjem v verodostojnost dokumentov, je  pojasnil minister. Če bo Hrvaška zagotovila ustrezno verodostojnost izvidov hitrih testov, pa ne vidi ovir, da bi bil v prihodnje za prečkanje meje dovolj hitri testi.
 

Logarjeva: Vse regije še niso zelene


K odgovornemu ravnanju na športnih prireditvah je pozvala tudi vodja svetovalne skupine, ki poudarja, da pri vnetem navijanju lahko pride do množičnih okužb, če ljudje niso zaščiteni s cepivom. Mnogi v zadnjih dneh na tovrstnih prireditvah namreč niso nosili mask, prav tako niso upoštevali priporočene razdalje. Logarjeva je dejala, da smo v zelenem zgolj na lokalnih ravneh, saj vse regije še niso obarvane zeleno. Po njenih besedah zato še ni čas za to, da bi sproščali vse ukrepe. 

Poudarila je, da je letošnja situacija popolnoma drugačna, kot je bila lani. Takrat je bila konec maja, v začetku junija pojavnost eden ali dva potrjena primera, danes pa imamo prek 300 dnevnih okužb.

Izrazila je upanje, da bo dosežen dogovor s Hrvaško o priznavanju cepljenih z enim odmerkom med izjeme, ki ne potrebujejo karantene.

O tveganju za okužbo pri cepljenih z obema odmerkoma cepiva je Logarjeva povedala, da je šlo pri večini takšnih okužb za blag potek bolezni, tudi v DSO je bilo nekaj okužb pri cepljenih osebah in tudi tam je bil potek bolezni bolj blag.
 

Potza: Inšpektorat bo sodeloval s policijo


Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je pred napovedanimi petkovimi protesti povedala, da bo inšpektorat sodeloval s policijo pri zagotavljanju spoštovanja predpisanih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa. Tiste, ki se protesta nameravajo udeležiti, je pozvala k ohranjanju medosebne razdalje in nošenju zaščitnih mask povsod tam, kjer razdalje ni mogoče ohranjati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije