CEPLJENJE

Prebolelih pol leta ne bodo cepili

Tisti, ki niso rizični, do pomladi ne bodo cepljeni. Razmer za sproščanje ukrepov še ni.
Fotografija: Cepljenje poteka uspešno, pravijo odgovorni. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Cepljenje poteka uspešno, pravijo odgovorni. FOTO: Blaž Samec

V ponedeljek so ob 13.967 PCR- in hitrih testih potrdili 1860 okužb z novim koronavirusom. Hospitalizirana sta 1202 bolnika s covidom-19, 192 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 110 oseb, 31 jih je umrlo. Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1848, kar je sicer dobrih 80 manj kot dan prej, a pogoji za sproščanje, kot so določeni z načrtom sproščanja ukrepov, 1350 okuženih, še niso izpolnjeni, je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Premier Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja. FOTO: Jože Suhadolnik
Premier Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja. FOTO: Jože Suhadolnik
Sicer pa pri nas ne krožita ne angleška ne južnoafriška različica novega koronavirusa, je dejal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, kjer so od oktobra do konca lanskega leta analizirali več kot 500 sevov.
 

Zdravniki jih bodo klicali


Slovenija je v ponedeljek dobila novo pošiljko cepiva proti covidu-19, v skladu z nacionalno strategijo pa se začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. A zanimanja za cepljenje je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo. Načrt cepljenja je narejen glede na tista cepiva, ki jih zagotovo dobimo, je dejal predsednik vlade Janez Janša in še, da je Slovenija naročila več cepiva, kot bi ga potrebovali, saj je »dobro imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, kako dolgo bo cepljenje učinkovito. Jeseni oziroma konec leta bo verjetno treba tiste, ki se cepijo zdaj, cepiti še enkrat.«

Slovenija bo dobila največ Pfizerjevega cepiva (najprej smo konkurirali z milijon odmerki, dobili smo jih okoli 900.000, minuli petek smo poskušali pridobiti še milijon dodatnih, dobili smo jih nekaj manj kot 900.000), s katerim že cepijo, država je naročila tudi vakcino Moderne, ko bo na voljo, pa bo dobila tudi cepivo AstraZenece. Do konca poletja naj bi z več kot dvema milijonoma odmerkov cepili 1,2 milijona ljudi. S cepljenjem želimo predvsem zmanjšati število oseb s težkim potekom bolezni, pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, zato imajo prednost starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, sledijo osebe, starejše od 70 oziroma 60 let.

Zdravniki bodo aktivno klicali paciente, starejše od 80 let, in tudi kronične bolnike. Pri razdeljevanju cepiva bodo upoštevali tudi epidemiološko sliko v regijah. Ljudi, ki so preboleli covid-19, pol leta ne bodo cepili, saj imajo protitelesa. Pripravljajo se tudi že na cepljenje z drugim odmerkom, zdravi, ki bi se radi cepili, pa naj se vpišejo v aplikacijo, a »do pomladi ne pričakujte cepljenja«, pravi Janša.


Včeraj je v Slovenijo prispela prva pošiljka cepiva podjetja Moderna, ki je kot drugo dobilo dovoljenje v EU, in sicer 1200 odmerkov. Obeta pa se tudi že tretje: švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in Univerza v Oxfordu sta vložila prošnjo za pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covidu-19. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije