NEZAŽELEN

Prebivalstvo in župan enotni: Zahtevamo premestitev Kemisa!

Vrhničani po enem letu še vedno čakajo na odgovore in pojasnila.
Fotografija: Leto dni po katastrofi prebivalstvo še vedno nima odgovorov. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Leto dni po katastrofi prebivalstvo še vedno nima odgovorov. FOTO: Marko Feist

VRHNIKA – Nasprotniki obstoja podjetja Kemis na Vrhniki, v katerem je pred enim letom izbruhnil obsežen požar, so pripravili izjavo, s katero Kemisu sporočajo, da na Vrhniki ni več zaželen. Izjavo, ki jo je podpisalo več civilnih iniciativ, večina občinskih svetnikov, župan in krajevne skupnosti, bodo prihodnji teden ponudili v podpis tudi Vrhničanom. Kot je na novinarski konferenci povedal predstavnik Civilne iniciative Eko Vrh Andrej Marković, je izjava izraz enotnosti in odločenosti občanov Vrhnike, da bodo vztrajali pri svoji zahtevi – da Kemis z Vrhnike umakne svoj obrat za predelavo odpadkov.

Pred slabim mesecem dni je Kemis znova začel obratovati. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Pred slabim mesecem dni je Kemis znova začel obratovati. FOTO: Mavric Pivk, Delo

V izjavi podpisniki opozarjajo, da je vrhniški občinski svet 30. maja lani soglasno ugotovil, da je lokacija, na kateri je obrat, neprimerna za dejavnost zbiranja in ravnanja z nevarnimi odpadki, zato zahteva, da se obrat premesti na drugo lokacijo zunaj občine Vrhnika.

Podjetju Kemis so, kot navajajo, dali priložnost, a »jo je žal zapravilo«. »Še več, ob podpori pristojnih institucij, ki naj bi ščitile državljane, ponovno obratuje. »Prišel je čas, da občani Vrhnike zaščitimo svoje bivanjsko okolje, tudi za prihodnje generacije,« so še zapisali v izjavi.

Posledice nesreče ostajajo skrivnost

Na novinarski konferenci so danes znova opozorili, da tudi eno leto po izbruhu požara ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi. Prav tako nimajo nobenih zagotovil, da se nesreča ne bo še kdaj ponovila. Kemisu, ki je sicer sprejel dodatne varnostne ukrepe, namreč ne zaupajo več, prav tako ne zaupajo pristojnim državnih institucijam. Kot namreč pravijo, te ves čas poskušajo, da se pomen požara in njegovih posledic čim bolj zmanjša. Posebej so po besedah vrhniškega župana Stojana Jakina nezadovoljni, ker ne morejo sodelovati pri odločitvah, ki se nanašajo na Kemisovo nadaljnje obratovanje. Med drugim ne morejo spodbijati sklepa inšpektorata, ki Kemisu pri sanaciji dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja, ker jih ministrstvo za okolje in prostor ne priznava kot stranko v postopku, zato je občina zoper ministrstvo na upravno sodišče vložila tožbo.

Glede odškodnin so danes povedali, da so zavarovalnice okoli 50 kmetom, ki so prijavili škodo, odškodninske zahtevke večinoma priznale, niso pa priznale zahtevka za škodo, ki je nastala na opremi gasilcev. To (120.000 evrov) je zato iz svojih rezerv pokrila občina, Kemis pa ji jo je delno (30.000 evrov) povrnil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije