VESELI DECEMBER

Praznični Ljubljanski grad

Najlepši pogled na okrašeno prestolnico se ponuja z gradu, kjer bo ves mesec praznično.
Fotografija: Grajski december 2022. Foto: Miha Mally
Odpri galerijo
Grajski december 2022. Foto: Miha Mally

Praznične luči, 130 okrašenih smrek, ki bodo po koncu sejma znova rasle v zemlji, izbrana ponudba pijač, toplih napitkov, majhnih kulinaričnih dobrot in Friderikova praznična linija izdelkov vabijo k obisku grajskega prazničnega sejma, ki ga lahko doživite vse do 8. januarja 2023, vsak dan med 12. in 19. uro.

Jaslice Mira Rismonda. Foto: Miha Mally
Jaslice Mira Rismonda. Foto: Miha Mally

V Grajski kapeli sv. Jurija bodo do 2. februarja 2023 na ogled lesene jaslične skulpture v naravni velikosti, delo avtorja Mira Rismonda. Na sveti večer, 24. decembra, ob 22.00, bo v kapeli božična sveta maša, ki jo bo vodil msgr. Franci Trstenjak, z glasbo pa jo bodo obogatili pevci Komornega zbora Megaron.

Priljubljena lutkovna predstava za otroke o najslavnejšem prebivalcu gradu – Frideriku, grajski podgani bo na sporedu dve soboti, 10. in 17. decembra, ob 17.00 ter nedelji, 11. in 18. decembra, ob 10.30. Ob koncu vsake bo otroke pozdravil dedek Mraz. Posebno pripovedovalsko-glasbeno doživetje za družine bo Pravljični sprehod po gradu z Ireno Cerar in Zvezdano Novaković. Pridružite se jima 20. decembra ob 18. uri.

Vodnjak želja na Ljubljanskem gradu. Foto: Miha Mally
Vodnjak želja na Ljubljanskem gradu. Foto: Miha Mally

Širi ljubezen s punčkami iz cunj je naslov dobrodelne razstave Unicefovega projekta Punčke iz cunj. Ročno izdelane punčke so delo slovenskih prostovoljk in lahko lepo darilo. Z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim v državah v razvoju, prejmete čudovito punčko, rešite otroško življenje, razveselite izdelovalko in koga osrečite. Odprtje razstave v Peterokotnem stolpu bo v četrtek, 15. decembra, ob 18. uri, na ogled bo do 29. decembra, vsak dan med 10. in 19. uro.

Unicefove punčke iz cunj. Foto: Unicef Slovenija
Unicefove punčke iz cunj. Foto: Unicef Slovenija

Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se zdravijo ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom. Da jim vsaj malo polepšamo praznične dni, jim bodo 18. decembra omogočili ogled lutkovne predstave Friderik, grajska podgana z obiskom dedka Mraza.

Poleg prazničnih doživetij Ljubljanski grad tudi v decembru vsak petek zvečer vabi v Jazz Club Ljubljanski grad, med sprehodom po njem se lahko ustavite v razstavnem prostoru galerije S, kjer je fotografska razstava Spektakel: redke in osupljive fotografije, ki so jo pripravili v sodelovanju z National Geographicom Slovenija. Do 11. decembra je v Peterokotnem stolpu na ogled razstava ilustracij knjige Kokošji rod pisatelja Josipa Ribičiča, delo slikarke Ejti Štih, lahko pa spoznavate grajsko zgodovino na raznovrstnih doživetjih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije