TVEGAN STIK Z OKUŽENIM

Pozor, po novem v karanteno tudi cepljeni in preboleli

Če ste ste bili v stiku z nekom, pri katerem obstaja utemeljen sum, da je okužen s koronavirusno različico omikron, se odredi karantena.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Vlada je poleg novih pravil, kakšen režim bo veljal na stojnicah, dopolnila tudi odlok, ki ureja obvezno karanteno. Po novem bo tako karantena odrejena vsem, ki so imeli tvegan stik z osebo, za katero obstaja utemeljen sum, da je okužena z omikron različico koronavirusa (B.1.1.529). To pomeni, da v tem primeru (tvegan stik) preboleli in cepljeni niso več izjeme, temveč karantena velja tudi zanje.

»Za visoko tvegan stik v predlogu sprememb odloka se šteje, da se je oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 ali ima epidemiološko povezavo z osebo, okuženo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529),« pojasnjujejo v sporočilu (nelektorirano) po seji vlade. Države z visokim tveganjem so določene v odloku, ki ureja pogoje vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida 19. Po trenutnih podatkih so to (razvidno s spletne strani policije) Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini.

Včeraj smo poročali, da so v EU potrdili že nekaj deset primerov različice omikron. Če vas zanima, v katerih državah, preberite članek Obroč okoli Slovenije se zateguje: potrjenih 79 primerov različice omikron.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije