ODLOČITEV

Povišica upravi NLB, toliko bodo zaslužili po novem

Delničarjem NLB 7,13 evra bruto dividende na delnico.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Delničarji NLB so na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 73,73 odstotka kapitala, potrdili predlog o delitvi bilančnega dobička, po katerem se za dividende nameni 142,6 milijona evrov oz. 7,13 evra bruto na delnico. Ob tem so popolnili devetčlanski nadzorni svet, ki je v obstoječi sestavi upravi že povečal plače.

Skupščina je soglašala, da se obstoječim nadzornikom Primožu Karpetu, Alexandru Bayru, Davidu Ericu Simonu, Laszlu Urbanu in Petru Grozniku pridružijo Mark William Lane Richards, Shrenik Dhirajlal Davda in Gregor Rok Kastelic s štiriletnim mandatom. Znova pa je potrdila mandat nadzorniku Andreasu Klingnu.
 

Do 420 tisočakov letno


Delničarji so se seznanili z lanskoletnimi prejemki vodstva. Ob tem je predsednik nadzornega sveta NLB Karpe povedal, da so z upravo končali razpravo glede prihodnjega nagrajevanja. Dodal je, da so z njimi sklenili anekse k pogodbam, »ki določajo novo raven plač, podkrepljeno z analizami«. Novi, višji bruto zneski se gibljejo od 340.000 do 420.000 evrov bruto na leto (kakšno plačo je predsednik uprave Blaž Brodnjak prejel v 2017, preverite na povezavi).

Navzoči so potrdili predlog o delitvi 194,49 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. Za dividende se bo namenilo 142,6 milijona evrov, 51,89 milijona evrov bo ostalo nerazporejenih in bo predstavljalo preneseni dobiček.

Skupščina je vodstvu največje banke v Sloveniji podelila razrešnico. Delničar Miha Kunič je predlagal, da je uprava ne bi dobila, ker doslej ni objavila, da bi zoper nekdanjo upravo uveljavljala odškodninske zahtevke, ker ta pred leti ni ugovarjala odločbi o sanaciji NLB, a mu ni uspelo. Skupščina ni glasovala o njegovem predlogu, naj banka oblikuje rezervacije za tožbe razlaščencev in naj ustrezno popravi letno poročilo za lani, ker za to nima pristojnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije