NA POL MILIJONA

Šefu NLB konkretna povišica?

Omejitve, ki je veljala z Lahovnikovim zakonom, ni več.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Prvi mož banke NLB Blaž Brodnjak naj bi nadzornemu svetu predlagal, da njegova letna plača doseže 500.000 evrov bruto, po neuradnih informacijah poroča Delo. Toliko naj bi znašali prejemki predsednikov uprav primerljivih finančnih ustanov. V Hranilnici Lon vodilni prejmejo okoli 60.000 evrov letno več od Brodnjaka, v NKBM okoli 20.000 evrov več. V 2017 (novejših podatkov še ni javno objavljenih) je NLB za izplačila Brodnjaka namenil 163.000 evrov bruto, višino njegove plače pa je omejeval tako imenovani Lahovnikov zakon.

Omejiti plače tudi v zasebnem sektorju?

Po objavi članka se je oglasil poslanec Levice Luka Mesec. Predlaga, da se na splošno uveljavi omejitev plač v javnem sektorju 1 : 5, v zasebnem pa 1 : 10: »Če kdo ne more preživeti z desetkratnikom najmanjše plače, ki jo izplačuje zaposlenim, potem ni problem v plači, ampak v pohlepu.«

Šefu višjo plačo, komitentom pa ...

NLB v zadnjem času svoje komitente obvešča o spreminjanju storitev, zaradi katerih bodo nekateri po novem mesečno plačevali več. Več o tem v članku Ogorčena bralka: bo banka po novem letu podražila svoje storitve?.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije