PREDBOŽIČNI ČAS

Postavili so tono težak adventni venec, potrebovali so avtodvigalo

Objavljeno 02. december 2019 18.50 | Posodobljeno 02. december 2019 18.50 | Piše: Jože Miklavc

Morda največji adventni venec že 18 let izdelujejo v Zavrhu pri Dobrni. Na sedemmetrski drog so ga dvignili z avtodvigalom.

Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja v Dobrni se ponaša s supervencem. FOTO: Jože Miklavc
Lepa krščanska navada, izdelovanje adventnega venca v predbožičnem času, se je okrepila že pred prelomnico tisočletja, zdaj je tradicija iz leta v leto močnejša. K temu pripomore nekakšna tekmovalna vnema, še najbolj pa morda ponudba trgovcev in sejmov, ki v tem času lepšajo priprave na veseli december, božič in novo leto. V številnih vaseh in občinah po Sloveniji izdelovalci vencev kar tekmujejo v tem, kateri bo lepši, izvirnejši in večji, njihovo postavljanje in prižig prve svečke pa je sploh pomemben dogodek ob začetku adventnega obdobja.
1997. so prvič postavili velik adventni venec.

image
Brez mehanizacije ne bi šlo. FOTO: Jože Miklavc
Po katoliškem koledarju se advent začne četrto nedeljo pred božičem in konča na sveti večer. V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Doma narejene celo sveče

Pri Turističnem društvu Dobrna, ki ga vodi Marija Deu, sledi pa ji veliko domačinov, že več kot dve desetletji ohranjajo tradicijo in tekmovalni duh v izdelovanju enega največjih adventnih vencev v deželi. Začeli so krajani Zavrha leta 1997, z nekaj prekinitvami pa so venec odtlej izdelali in postavili 18-krat. Letos zagotovo spet enega največjih, saj ima ta, ki so ga izdelovali več dni, premer nekaj več kot 4,5 metra, njegov zunanji obseg je več kot 13 metrov, presek venčnega telesa pa okrog 60 centimetrov.
Župnik Milan Strmšek bo na prvo adventno nedeljo blagoslovil ta naš završanski adventni venec, na katerega smo vsi ponosni in ki je tudi turistično zanimiv objekt, ki privablja ljudi.

image
Velike adventne sveče so plod domačega truda. FOTO: Jože Miklavc
Prevoz venca, izdelanega iz podarjene srebrne jelke ter vejic božjega lesa (bodike), je zahteven podvig, saj izdelek tehta okrog tono, za postavitev na sedemmetrski drog pa je potrebno mehanizirano avtodvigalo. Le prvo leto so ga, bil je bistveno manjši, postavljali ročno in na drugačne nosilce, zdaj pa je z več jeklenicami obešen na en močan steber ter primerno uravnotežen, da lahko kljubuje padavinam in vetru. Ženski prispevek pri izdelavi ga obogati, priskrbijo štiri velike pentlje iz barvitih trakov, prevladujejo vijolični, postavljanje pa skupaj z že kar ogromnimi električnimi svečami domače izdelave opravijo domači fantje in možje. To opravilo je po svoje zelo zahtevno, potrebne je veliko pravilnosti, da ni poškodb. Vedno ga postavijo na zeleni otoček na razcepu ceste za hotelski kompleks term Dobrna, med njegovim dvigovanjem je oviran promet.
image
Za srečen podvig so venec požegnali z župnikovim vincem. FOTO: Jože Miklavc

Podpora občine

Darko Voršnik, vodja skupine osmih moških iz Zavrha, je ponosno naštel sedem zvestih pomočnikov: »Kar trije Kristanovi, Ivan, Toni in Janko, Sandi Podpečan, Ivo Žerjav, Rudi Kotnik, Edi Smrečnik in jaz smo tudi letos izdelali venec, potem ko smo postorili nujno delo doma.« Pri tem jih ob Mariji Deu podpirata občina in farni župnik Milan Strmšek. »Prav on bo na prvo adventno nedeljo blagoslovil ta naš završanski adventni venec, na katerega smo vsi ponosni in je tudi turistično zanimiv objekt, ki privablja ljudi,« Voršnik napove dogodek, ki bo zagotovo pritegnil tudi hotelske goste. »Ob blagoslovu bo naš član, ki skrbi za sveče, prižgal prvo ter nato še naslednje tri tedne po eno svečo.« Tako bo jutri točno opoldne tam promet za krajši čas povsem zaprt, saj se zbere množica ljudi in se ob tem dogodku pod cerkvijo Marijinega vnebovzetja poveseli in nazdravi prazničnemu predbožičnemu času.
Deli s prijatelji