NEVARNO MORJE

Pošasti iz jadranskih globin: pajki nevarnejši kot psi (FOTO)

Objavljeno 24. julij 2020 09.38 | Posodobljeno 24. julij 2020 09.38 | Piše: Aleksander Brudar

Kopalci naj bodo pozorni na morene in morske pajke. Tudi v slovenskem morju niso tako redki morski psi.

Morski zmaj oziroma morski pajek je najbolj strupena riba v Jadranskem morju, zadržuje se v plitvi vodi, pogosto se skriva v pesku. FOTO: Guliver/Getty Images
Jadransko morje ni raj le za številne dopustnike iz Slovenije in drugih evropskih držav, temveč tudi za takšne in drugačne morske pošasti. Kar se tiče tega, ne more tekmovati z oceani, kjer kar mrgoli človeku nevarnih morskih bitij. Med njimi so najbolj znani morski psi. Le kdo se ne spomni filmske uspešnice Žrelo iz že daljnega leta 1975, v kateri obiskovalce manjšega pristaniškega naselja terorizira ta gromozanska žival.

image
Damijanu Pesku so nogo rešili.
No, takšni scenariji so na srečo v Jadranskem morju (še) znanstvena fantastika. Zato je razumljivo, da je beseda pošast včasih rezervirana tudi za morske živali, ki izstopajo po svoji velikosti, teži ali drugih značilnostih. Ena od zelo priljubljenih morskih rib pri nas je zagotovo orada. A kot so se že leta 2016 pritoževali tamkajšnji ribiči, je ta prava mala uničevalka.

Oziroma, kot so takrat dejali, se je namnožila kot podgane. Prav zobje so tisti, ki orade delajo tako posebne. Z njimi se lahko uspešno spopadajo tudi z najtršimi školjčnimi lupinami, zaradi česar so v nekaterih školjčiščih povzročile ogromno škode. »To je pošast, ne riba, ne moreš je zaustaviti. Oddahnemo si šele, ko se začnejo drstiti v globljem morju. Šele takrat se lahko resno lotimo posla in saniramo škodo. Razširila se je in namnožila, veliko jih prihaja iz ribogojnic,« je tistega leta za spletni portal Slobodna Dalmacija povedal eden od školjkarjev.

image
Morene z ugrizom močno zagrabijo svoj plen. foto: Tadej Regent
Po drugi strani se je ribič Vedran iz hrvaškega Cavtata pred več kot dvema letoma pohvalil z ulovom 6,4 kilograma težkega lignja. Takšen ulov je precej redek, saj gre za prav tisto vrsto lignja, ki živi več kot 500 metrov globoko pod morjem. Da je imel Hrvat zelo veliko srečo, priča podatek, da so najbolj znana lovišča tovrstnih lignjev okoli Sicilije. Tam ribiči v mrežo ujamejo tudi 15-kilogramske lignje.
 

Dolga kot dvonadstropna hiša


Seveda pa jadranske morske globine skrivajo tudi živali, ki lahko človeku povzročijo bolečine. Na primer morene in morski pajki. Ugriz prvih, ki zrastejo od 30 pa vse do 350 centimetrov, je namreč zelo boleč, strupi, ki jih pri tem izloči, pa k sreči niso nevarni, povzročajo pa močno bolečino in krvavitev. Ker je za morene značilno, da z ugrizom močno zagrabijo svoj plen, so zato pri človeku zelo pogoste tudi raztrganine. Za morskega pajka velja, da se ta zadržuje na peščenih tleh, človek pa se največkrat zbode na bodicah, ki so na njegovem hrbtu. Njegovega prav tako zelo bolečega pika so največkrat deležni prav ribiči. Pred dnevi so z enega od otokov v osrednji Dalmaciji poročali o pravi invaziji ognjenih črvov.

Orade se zaradi svojih zob lahko uspešno spopadajo tudi z najtršimi školjčnimi lupinami.

Ta morska žival za kopalce ni prav nič nedolžna. Zbode jih z iglicami, te pa vsebujejo strup, ki povzroči neznosne bolečine. Nanje lahko naletite v priobalnem pasu od plitvin pa vse do globine okrog 40 metrov. V morju pa vas lahko čaka tudi velika škarpena, riba, ki ima strupene in boleče bodice.

V Jadranskem morju lahko srečamo tudi morske pse. Lani je velik preplah med kopalci povzročila novica, da sta trogirska ribiča med Blitvenico in Rogoznico ulovila 5,7 metra dolgo in 700 kilogramov težko samico morskega psa.

Samica kita grbavca ujeta v mreži

Sredi letošnjega aprila so v morju nedaleč od Šibenika in otoka Šolta v Dalmaciji ribiči zagledali tri ali štiri kite. Ti so, kot predvidevajo strokovnjaki, najverjetneje zašli v Jadransko morje. Iz italijanske obalne straže pa so pred dnevi sporočili, da so se več dni trudili iz ribiških mrež v bližini sicilijanske obale rešiti samico kita grbavca. Deset metrov dolga žival je na koncu izginila z delom mreže, še vedno ovitim okrog repa.

Ribiča Marin Šalov in Marko Šola sta ta velikanski ulov opisala z naslednjimi besedami: »Skoraj kot dvonadstropna hiša je bila dolga samica. Težka pa kot osebni avtomobil.« Da se s takšno zverjo še nikoli ni srečal v življenju, je še povedal Šalov. Sredi letošnjega junija pa so morskega psa opazili pri Sumartinu na Braču. Možnost, da vas v Jadranskem ali Sredozemskem morju napade morski pes, je sicer zelo majhna, a Slovencu Damijanu Pesku se je zgodilo prav to. Bil je tisti, ki si ga je od vseh milijonov kopalcev v Jadranskem morju, bilo je 6. oktobra 2008, beli morski volk izbral za žrtev. Zaradi svojega hitrega in pogumnega odziva pa je preživel.
 

Kolovratil po slovenskem morju


Kar se sicer tiče morskih psov orjakov, ki so tudi največja sredozemska vrsta ribe, saj lahko v dolžino zrastejo do 13 metrov, je bil ta, kot je na spletni strani Morske biološke postaje Piran, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), zapisal prof. dr. Lovrenc Lipej, v slovenskem delu Jadranskega morja opažen večkrat, in sicer v letih 2000, 2001 in 2014.

»Še posebno je s tega vidika izstopalo leto 2001, ko je bilo med marcem in majem opaženih dvanajst morskih psov orjakov, ki so merili od 3 do 9,5 metra dolžine,« je izpostavil. Morske pse orjake sicer pogosteje videvajo v srednjem in severnem Jadranu. Aprila 2015 so 8 metrov dolgega morskega psa orjaka posneli v bližini Belih skal v naravnem rezervatu Strunjan. »Sodelavci Morske biološke postaje NIB smo ga zaman iskali v sredo, 13. aprila, smo ga pa imeli priložnost dobro uro opazovati s piranskega obzidja dan pozneje, ko je kolovratil med Fieso in piransko Punto,« je še zapisal Lipej.

2008. leta je beli morski pes napadel Damijana Peska.

Prav morskega psa orjaka je konec leta 2014 nehote ujel piranski ribič Rok Domnik. In sicer v svojo stoječo mrežo le 50 metrov pred plažo Grand hotela Bernardin (v približno 12 metrov globoki vodi). Ta morski pes se prehranjuje s planktonom in je človeku povsem nenevaren, saj nima zob, pač pa plava po morju s široko razprtimi čeljustmi in vodo preceja ter lovi manjši živalski plankton (planktonske rakce, jajca morskih živali, meduze ...). 
Deli s prijatelji