Politični meni za prihodnji teden: Šarec vs. Počivalšek in boni

Prihodnji teden nas čakata dva politična vrhunca.
Fotografija: Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec še v času, ko sta bila kolega v isti vladi. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec še v času, ko sta bila kolega v isti vladi. FOTO: Leon Vidic/delo

V ponedeljek naj bi vlada končno objavila vse podrobnosti in pogoje za koriščenje turističnih vavčerjev ter tako sprožila val prerivanj za prosta nastanitvena mesta. V četrtek se nato obeta poslastica za vse ljubitelje političnih obračunov: v DZ se bosta ob interpelaciji soočila še nedavna zaveznika Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek.

Poglejmo podrobnosti. 

Končno bomo izvedeli pogoje koriščenja bonov

Turistični boni so eden od ključnih ukrepov iz tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden. Prejeli jih bomo vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bomo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

A ob njihovi napovedi se je porodilo več vprašanj kot odgovorov: od tega, pri kom jih lahko unovčimo in za kateri nabor storitev, kako bo z rezervacijami preko tujih turističnih portalov (npr. Bookinga), do ugibanj, kako bo urejen prenos bonov med posamezniki. Javnost že nestrpno pričakuje odgovore; vladni govorec Jelko Kacin pa obljublja, da jih bomo dobili že v ponedeljek.

Počivalšek gre dokazovat svoj prav

Predvidoma v četrtek bodo poslanci nato razpravljali o interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Bremenijo ga očitki povezani z nakupi zaščitne opreme med epidemijo korona virusa. Gre sicer za prvo interpelacijo v tokratnem tretjem premierskem mandatu Janeza Janše. V parlamentu se obeta prava politična poslastica.

Četudi je Slovenija 1. junija kot prva država v Evropi uradno razglasila konec epidemije in tako na svetovnem zemljevidu obveljala za eno izmed najbolj uspešnih držav, se, kot kaže, pravi notranjepolitični boj šele dodobra začenja. Prva možna politična žrtev je nekdanji Šarčev zaveznik v njegovi vladi, gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Opozicija v besedilu interpelacije Počivalšku očita negospodarno ravnanje z javnim denarjem, češ da je Počivalšek v času epidemije popolnoma zanemaril jasna pravila javnega naročanja.

Zdravko Počivalšek svojim nekdanjim kolegom ni ostal dolžan in v svojem odgovoru na očitke zapisal, da odgovornost za »neustrezne količine osebne zaščitne opreme nosijo vsi, ki so o tem odločali tudi do 14.marca«, ko je vodenje vlade prevzel Janez Janša in bil soočen z nezadostnimi količinami zaščitne opreme. Počivalšek je torej prst usmeril neposredno v svojega nekdanjega šefa Šarca, ki je resda še nekaj tednov pred razglasitvijo epidemije vehementno razlagal, da v Sloveniji ni razloga za strah pred nalezljivim virusom.
 
Počivalšek, ki je besedilo interpelacije označil za srednješolski referat, je obenem opozicijo obtožil, da v času najhujše gospodarske krize po drugi svetovni vojni, »išče pozornost, ustvarja vtis 'hčere orožarske afere' in si morda odpira vrata za nove volitve«.

Politične igrice namesto skupnega reševanja delovnih mest in gospodarstva

In izplen? Državljani bomo lahko v četrtek pred televizijskimi ekrani in v živo preko portala slovenskenovice.si opazovali, kako opozicija slepo strelja v nepogrešljivi člen te vlade. V času, ko bi se gospodarski minister moral ukvarjati s strmim padcem BDP, visoko rastjo brezposelnosti in novimi napovedmi odpuščanj v slovenskih podjetjih, se bodo v Državnem zboru zopet več ur lomila politična polena, ki jih Janševi vladi nastavlja novih volitev željna opozicija.

Namig uredništva

Če se vam bo ob prebranem in slišanem iz DZ-ja obrnil želodec, si ga boste z dobršno mero dobrot in glažem rujnega lahko pozdravili že 11. in 12. junija. Takrat se na Pogačarjev trg spet vrača legendarna kulinarična tržnica Odprta kuhna.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije