SKRB VZBUJAJOČE STANJE

Poklukar razkril, kdaj bo ključni trenutek za naše zdravstvo

Minister je povedal, da vzpostavljajo covid zdravstvo, nove oddelke, kjer bodo ležali bolniki s covidom, ki še ne morejo domov.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Epidemične razmere so skrb vzbujajoče. Kako jih obvladovati, je v Odmevih na RTVS pojasnjeval minister za zdravje Janez Poklukar. Še enkrat je poudaril, da so razmere v bolnišnicah skrajno resne. »Samo z dobro organizacijo v zdravstvu in doslednim upoštevanjem ukrepov se lahko izognemo najhujšemu – torej popolnemu kolapsu zdravstvenega sistema.« 

Pojasnil je, da vzpostavljajo covid zdravstvo za paciente, ki še ne morejo domov, ni pa jim treba biti več na covid oddelkih. Obenem poskušajo zagotoviti dostop do zdravstva za vse, ki zdravstvene storitve potrebujejo, pa nimajo covida.

Minister se je zahvalil za velik odziv na prošnjo po pomoči vsem kadrom, ki bi lahko pomagali v trenutni situaciji. Povedal je, da bodo med drugim pomagali zdravstveni delavci iz vojaških vrst, iz civilne zaščite, koncesionarji, zasebniki ... Vojska je posodila tudi svojo opremo. 

Se Slovenija dogovarja s sosednjimi državami za pomoč pri oskrbi covid bolnikov?

Poklukar je prepričan, da moramo najprej skupaj stopiti vsi v Sloveniji. Povedal je, da se s sosedami pogovarjajo, vendar »ta trenutek nihče ne ve, kdo bo potreboval pomoč, in upamo, da bo vsaka država zmogla sama.« 

Minister je na vprašanje, kdaj bo ključni trenutek, ki bo prevesil epidemijo, odgovoril, da je ključni današnji dan. »Če bomo danes zanesljivo izvajali ukrepe, bomo imeli čez 10 dni manjše število okužb.« Še enkrat pa je vse pozval k cepljenju, ki lahko olajša situacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije