ZASLIŠANJE

Poglejte, kako sta se v državnem zboru udarila Janša in poslanec SD

V hramu demokracije je završalo.
Fotografija: Janez Janša v državnem zboru. FOTO: RTVS, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša v državnem zboru. FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Pred preiskovalno komisijo državnega zbora o domnevnem nezakonitem financiranju SDS se je danes nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše. Pred komisijo je 3. marca med drugim zanikal, da bi SDS v preteklosti kakor koli vplivala na poslovanje podjetja NTV24, saj gre za delniško družbo, in podjetje Nova hiša, ki izdaja portal Nova24tv.si.

Na začetku zaslišanja je Janša dejal, da bo odgovarjal le na vprašanja, ki so predmet preiskave. A člani komisije so ga opozorili, da je na zaslišanju prisoten kot priča, zaradi česar je njegova naloga, da odgovarja na zastavljena vprašanja oziroma odgovor zavrne.

Prišlo tudi do besednega dvoboja

Poslanec Marko Koprivc (SD) je na neki točki izgubil živce. »30 let se svaljkate po tem političnem prostoru, to je dediščina vaše politike. Jaz verjamem, da se ta politična era končuje, verjamem, da bomo prišli do dna in dobili odgovore na naša vprašanja,« je dejal. Premier pa je poslancu odvrnil, da bo zapustil zaslišanje, če se bo poslanec posluževal podobnih besed. 

V DZ-ju smo nato slišali, da so zadeve malce ušle izpod nadzora, saj da bi na komisiji morali postavljati vprašanja, priča pa naj bi odgovarjala. »To ni debatni krožek,« poudarja preiskovalna komisija.

Na vprašanje o madžarskih naložbah v podjetje, je Janša dejal, da se je v zadnjih letih iz slovenskih državnih podjetij v medijska podjetja prelilo na desetine milijonov evrov. »Denar davkoplačevalcev, pa vas to nič ne skrbi. Skrbijo pa vas vlaganja tujih privatnih podjetij, ki so denar prinesla v Slovenijo,« je dejal. Komisiji je očital, da preiskujejo »to, kar prihaja v Slovenijo in plemeniti kapitalsko strukturo, ne preiskujete pa tistega, kar se krade iz slovenskih državnih podjetij.« 

Janša: Đuđićevo sem videl le enkrat

Premier je med drugim dejal, da Dijane Đuđić sicer ne pozna, temveč da jo je videl le enkrat, in sicer pri podpisu pogodbe. Kot je že dejal v preteklosti, se ne spomni, da bi o posojilu Đuđićeve stranki SDS razpravljali na katerem koli od organov stranke. Preiskovalna komisija pa je bila po njegovem mnenju ustanovljena, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije