SPUST

Poglejte, kako so se družili in spomnili na preminulega kolega (FOTO)

24. tradicionalni in 9. memorialni spust po reki v spomin na gasilca Dominika Györeka.
Fotografija: Svečka v spomin na preminulega kolega
Odpri galerijo
Svečka v spomin na preminulega kolega

Tukajšnji gasilci živijo ob reki Muri in so zelo navezani nanjo, odgovorni so tudi za reševanje ponesrečencev na vodi. Člani so tako v ponedeljek pripravili spust po valovih reke od kroškega broda do dokležovskega mosta, do priveza za gumijaste čolne Šibje. Letošnji novoletni gasilski spust je bil 24. in 9. memorialni v spomin na gasilca Dominika Györeka.

Gladina je bila drugi dan novega leta zelo nizka, kajti že dolgo ni bilo padavin. Tok jih je nesel po valovih, zato so med vožnjo uporabljali vesla. Pobudnik tradicije je 79-letni Simon Horvat, član PGD Dokležovje, takrat je bil poveljnik. Tudi letos se je udeležil spusta in je bil najstarejši udeleženec, najmlajši pa je bil petletni Ivo Lukač.

Poklon kolegu in drugim

Prišlo je 19 gasilcev iz PGD Dokležovje, pridružili pa so se jim še člani Društva čolnarjev Dokležovje. Vodja spusta sta bila Jože Mesarič in Marko Žižek. Med potjo so se ustavili pri Babičevem mlinu pri Veržeju, kjer so si ogledali mlin in obnovljeno mlinsko kolo. Na cilju pri dokležovskem mostu sta predsednik PGD Dokležovje Andrej Panker in blagajnik društva Matjaž Györek v spomin na pokojnega gasilca Dominika Györeka prižgala svečo in se mu poklonila za vse, kar je dobrega storil za razvoj gasilskega društva Dokležovje. Srečanje so sklenili z druženjem na svežem zraku na obrežju reke Mure ter nazdravili novemu letu.

Drugi dan novega leta so preživeli na reki. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Drugi dan novega leta so preživeli na reki. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Sicer pa je bil gasilski spust del njihovega izobraževalnega programa. Društvo ima en gumijasti čoln, člani pa so, kot rečeno, prvi posredovalci v primeru nesreče na vodi, na reki Muri ali na bližnjih gramoznicah.

Še ena gasilska za arhiv
Še ena gasilska za arhiv

Svečka v spomin na preminulega kolega
Svečka v spomin na preminulega kolega

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije