NELEGALNO

Podijo ga iz Slovenije, ker nima iraških dokumentov

9. maja je Razzaku Jubayerju, ki že 37 let živi pri nas, poteklo dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji. Njegov pravni zastopnik Matevž Krivic pravi, da bodo vztrajali, dokler država njegovega bivanja ne legalizira.
Fotografija: Piranski slikar iraških korenin je presenečen nad odzivom ljudi, ki so zgroženi, da se lahko kaj takšnega sploh zgodi. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Piranski slikar iraških korenin je presenečen nad odzivom ljudi, ki so zgroženi, da se lahko kaj takšnega sploh zgodi. Foto: Igor Mali

PIRAN – »Vztrajali bomo tako dolgo, da se zadeva reši, dokler država njegovega bivanja ne legalizira,« zatrjuje nekdanji ustavni pravni Matevž Krivic, ki v pravnih zadevah zastopa 65-letnega mednarodno priznanega akademskega slikarja Razzaka Jubayerja iz Pirana. Pred časom smo opozorili na agonijo, ki jo preživlja slikar, saj ga želi država po 37 letih življenja v Sloveniji in več kot 10 poskusih, da bi si v tem času uredil državljanstvo, izgnati. Še več, čeprav ima urejeno bivanje, so ga dvakrat aretirali in odpeljali v center za tujce v Postojni. Devetega maja mu je potekla šestmesečna odločba za zadrževanje na ozemlju Slovenije, po kateri se je moral vsak prvi ponedeljek oglasiti na policiji.

Razzak Jubayer ima v Sloveniji tudi dve hčerki. Foto: Igor Mali
Razzak Jubayer ima v Sloveniji tudi dve hčerki. Foto: Igor Mali

Še pred iztekom odločbe je tako zaprosil za novo. »Prosim za podaljšanje te dovolitve, dokler prosilčevo bivanje v Sloveniji, od koder ga zaradi načela nevračanja ni mogoče odstraniti, ne bo legalizirano z izdajo dovoljenja za prebivanje,« je v prošnji na PP Piran, Center za tujce Postojna in Upravno enoto Piran med drugim zapisal Krivic. Na MNZ zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli razkriti, kakšna je odločitev pristojnih organov. »V Postojni so mi rekli, da s podaljšanjem odločbe ne bo problema, z UE pa odgovora še nisem prejel,« nam je zaupal Jubayer.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«​.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije