ŠTEVILO ŽRTEV PONOVNO NARASLO

Policija potrdila: okuženi tudi štirje policisti (VIDEO)

Objavljeno 08. april 2020 10.46 | Posodobljeno 08. april 2020 22.22 | Piše: T. V.

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.091 potrjenih okužb, včeraj so umrli še štirje bolniki, do zdaj skupaj 40.

Fotografija je simbolična. FOTO: Hočevar Uroš
V Sloveniji je bilo v torek opravljenih 1.214 testiranj na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb, skupaj je tako potrjenih 1.091. Umrli so še štirje bolniki, do zdaj 40. Skupaj so izvedli 30.669 testov, hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 35 na intenzivni negi. Bolnišnice je zapustilo pet ljudi. »Imamo dovolj razlogov, da pozivamo k striktnemu spoštovanju samoizolacije,« je o teh podatkih dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Generalna policijska uprava je sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štirih policistih.

Okuženi tudi štirje policisti
Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoizolacijo na domu in testiranje. Trenutno je v samoizolaciji pet uslužbencev policije.

Policija je sprejela vse potrebne preventivne in zaščitne ukrepe skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodili ministrstva za notranje zadeve.
Spremljali smo tiskovno konferenco vlade, na kateri so Slovence nagovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji Leon Novak, paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus in predsednik Judovske skupnosti Slovenije Boris Čerin Levi.

Kacin: Šlo je za šum v komunikaciji
Kacin se je dotaknil tudi nezadovoljstva med zdravstvenimi delavci zaradi poziva zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja vodstvu zdravstvenih ustanov, da zadržijo izplačila dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije covid-19 in dodatke za delo v posebnih razmerah. Kacin je vse skupaj označil za šum v komunikaciji.

»Vlada je hitela s pripravo prvega paketa ukrepov, tudi z namenom, da bi se vsa nujna izplačila najbolj obremenjenim in ostalim upravičenim lahko izplačala že ob rednih izplačilih v začetku aprila. Za vsa ta izplačila smo pravočasno preskrbeli dovolj denarja. Ko bo zakon uveljavljen, bodo izvedena tudi izplačila, prav tako poračuni za nazaj. Možnost bi seveda bila, da bi najbolj obremenjeni dobili dodatke že po obstoječi zakonodaji, ki pa omogoča izplačila samo do 65 odstotkov. Nov zakon omogoča doplačila v višini do 100 odstotkov. Obljubljeni dodatki bodo izplačani. Ker pa večina bolnišnic nima likvidnih sredstev za izplačila teh dodatkov, moramo počakati na sprejem interventnega zakona, saj bodo sredstva za izplačila zagotovljena iz proračuna,« je dejal.
Zore je povedal, da se je Cerkev na slovenskem kmalu odločila za odpoved verskih obredov, nato pa so še zaprli cerkve za vsa bogoslužja, podeljevanje zakramentov in poučevanje verouka, saj so prisluhnili opozorilom zdravstvenih delavcev, ki so jih v začetku marca opozarjali na nevarnost strmega naraščanja števila okuženih. Poleg tega so videli, kaj se dogaja v Italiji. Ker cerkvene obrede obiskujejo pretežno starejši prebivalci, niso hoteli, da bi se med njimi širila okužba. Napovedal je, da cerkve ostajajo tudi med velikonočnimi prazniki zaprte. Katoličane je prosil in jim naročil, naj za praznike ostanejo doma ter naj spoštujejo uredbe in navodila vlade. Povedal je, de je Karitas v času krize v zadnjih treh tednih oskrbela skoraj 14.400 družin.

O darovih vernikov, ki jih darujejo med mašami, je povedal, da so namenjeni vzdrževanju cerkve, župnijskih stavb in osnovnih strukturnih potreb. Darovi med velikonočnimi prazniki pa so namenjeni Sveti deželi, je pojasnil in dodal, da je izpad teh darov trenutno popoln. Duhovniki pa se vzdržujejo tako od darov kot plačevanja maš ... Tudi del teh darov je izpadel, duhovniki imajo zdaj le delno darove za svete maše. Nekateri duhovniki so že pred krizo živeli iz rok v usta in je zanje poskrbel solidarnostni sklad med duhovniki. Škofje so spodbudili duhovnike, da si med seboj v teh časih izkazujejo solidarnost ter pomagajo tudi finančno. Ko bo potrebno, se vsak duhovnik lahko obrne tudi na škofijo po pomoč.

​Nadškof je priznal, da se je na začetku virusa in tega, kar bo prinesel, bal. Zdravniki so mu prostodušno priznali, če ne bodo zaprli cerkva, bodo pokopavali njihove dedke in babice.Novak je današnjo situacijo z izrednimi razmerami zaradi omejenega gibanjem primerjal z apostoli, ki so bili zaklenjeni, torej z današnjimi besedami v samoizolaciji, ko so izvedeli, da je Kristusov grob prazen. ​Tudi on se je zahvalil zdravstvenemu osebju, delavcem v domovih za ostarele, Rdečemu križu, prostovoljcem, policiji, gasilcem ... ter tudi vladi in opoziciji, ki skupaj delata za omilitev posledic epidemije. »Vsi predstavniki verskih skupnosti pa vas prosimo in spodbujamo: vztrajajte še naprej. Vsak izmed nas lahko bistveno prispeva k temu, da se širjenje virusa ne okrepi, temveč da počasi usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol,« je pozval.»Država nam je pripravljena plačati, da ostanemo doma. Dobri ljudje so nam pripravljeni prinesti do vrat, kar rabimo, da bi bili varni,« pa je poudaril Bošković. »Pokažimo svojcem doma, da so za nas pomembnejši od najbolj sončnega dneva ob reki, da se jih bolj veselimo kot sončnega dne. Poskusite nadoknaditi vse, kar ste doslej zamudili. Obvarujte sebe in druge pred okužbo,« je pozval. Posebej se je zahvalil zdravstvenim delavcem.Grabus je dejal, da so prazne cerkve edina razumna odločitev, ko se tudi verniki poskušajo prilagoditi aktualnim razmeram, zato so tudi vse molilnice in džamija v Ljubljani zaprte. »Vera je v srcu,​« je poudaril. Dejal je, da vlada poskuša storiti vse, da ohrani življenja ljudi in da s čim manj škode premagamo epidemijo. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo, da se življenje v Sloveniji normalno odvija. »Celotno človeštvo je pred enakimi izzivi in samo s skupnimi močmi lahko rešimo situacijo,« je poudaril in dodal, da strokovnjaki najbolje vedo, kako je treba ukrepati, ter da jih upoštevajo ljudje po vsem svetu.Čerin Levi je povedal, da se nocoj začenja judovski praznik pasha, ki bo trajal teden dni. Imamo privilegij, da živimo v Sloveniji, svobodni in demokratični državi. Individualna, kolektivna in duhovna svoboda je vrednota, ki jo lahko delimo vsi, ne glede na vero, kulturo ali jezik. To je temelj za gradnjo svetle prihodnosti za vse nas.Nagovor verskih voditeljev med epidemijo novega koronavirusa prihaja dan za tem, ko je Slovence nagovoril predsednik vlade Janez Janša in napovedal, da bi po velikonočnem ponedeljku lahko sprostili nekatere omejevalne ukrepe.

OZS predlaga odprtje naslednjih dejavnosti
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije predlaga, da se določi nekatere nove izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom. Ob tem opozarjajo, da bi vse storitve izvajali ob upoštevanju ustreznih protokolov in priporočil vlade in Nijz.

Med te izjeme predlagajo:
1. vsa gradbena dela, ki se izvajajo na zunanjosti objektov,
2. vse avtoservisne (mehanične, električne, kleparske, ličarske, vulkanizerske) delavnice,
3. trgovine s tehničnim blagom, do določene kvadrature,
4. da se pri gostinskih obratih s prehrano začne z možnostjo priprave obrokov na lokacijah in prevzemom hrane potrošnikov pred lokali (take away),
5. kozmetične dejavnosti,
6. delo v frizerskih salonih,
7. urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice – parkovno vrtnarstvo,
8. kemične čistilnice.


Nove okužbe v domu starejših v Ljutomeru
V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader. Nekaj negovalno-oskrbovalnega kadra bosta zagotovila sosednji dom iz Lukavcev in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar jim je zagotovil tudi pomoč zdravnikov specialistov, ki bodo po potrebi pomagali zdravniku iz Zdravstvenega doma Ljutomer.

STA
Deli s prijatelji