PLANICA

Planico zavzelo 3500 otrok

Včeraj pod Poncami na kvalifikacijah 13.000 obiskovalcev. Noriaki Kasai: Vse najboljše, Planica, samo malo si starejša si od mene!
Fotografija: »Takole se stopnjuje vreme v Planici: lepo, lepše, najlepše,« je čudovito kuliso pod Poncami komentiral uradni napovedovalec. FOTOgrafije: Marko Feist
Odpri galerijo
»Takole se stopnjuje vreme v Planici: lepo, lepše, najlepše,« je čudovito kuliso pod Poncami komentiral uradni napovedovalec. FOTOgrafije: Marko Feist

RATEČE – Kar 13.000 gledalcev so našteli na včerajšnjih kvalifikacijah za današnjo skakalno tekmo v Planici. Dan je bil namenjen otrokom, 3500 jih je pod Ponce prišlo z Zavarovalnico Triglav, ki jih je v 40 letih na prireditev pripeljala 100.000.
»Takole se stopnjuje vreme v Planici: lepo, lepše, najlepše,« je čudovito kuliso pod Poncami komentiral uradni napovedovalec. FOTOgrafije: Marko Feist
»Takole se stopnjuje vreme v Planici: lepo, lepše, najlepše,« je čudovito kuliso pod Poncami komentiral uradni napovedovalec. FOTOgrafije: Marko Feist

»Tu smo za vas, vi ste naši junaki,« so se šolarji z enim od transparentov poklonili najboljšim skakalcem na svetu. Ti se bodo do nedelje dokazovali na letalnici bratov Gorišek, ki praznuje 50. rojstni dan. »Vse najboljše, Planica, samo malo si starejša od mene!« je v smehu dejal kultni 46-letni Noriaki Kasai, ki je v svetovnem pokalu debitiral pred 30 sezonami!


Na pot že sredi noči


Že ob 7. uri, dve uri pred prvim uradnim treningom, so v Planici našteli 350 obiskovalcev. V Kranjski Gori se je na odhod pod Ponce zgodaj s sinom Sebastjanom odpravljal tudi Janez Gorišek, legendarni konstruktor letalnice, ki jo je zasnoval s pokojnim bratom Ladom. Med prvimi so na prizorišče prispeli šolarji iz Prlekije, dva avtobusa sta prišla iz Kapele.

»Od doma smo startali ob pol četrti uri zjutraj. Ni bilo težko vstati, saj smo vedeli, da gremo v Planico,« sta navdušeno pripovedovala Anej in Jan iz OŠ Kapela. »Prihajamo iz kraja blizu Radencev, kakšnih sto prebivalcev nas je,« sta pojasnila, kje je Kapela. Jan je planiško prireditev v živo spremljal drugič, Anej prvič.
V zraku so ponosno plapolale slovenske zastave.
V zraku so ponosno plapolale slovenske zastave.

»Na začetku nas je zeblo, saj smo bili res zgodni, pozneje se je lepo segrelo. Najbolj všeč mi je bilo ozvočenje, glasba je bila super!« je vtise nizal Anej, ki ga je planiški dogodek napolnil z energijo, a je priznal, da bo doma hitro padel v posteljo – prijetno utrujen.

Združeni so se pod Ponce pripeljali šolarji iz Naklega in otroci iz vrtca Naklo, med njimi je bila tudi Pika, hči skakalnega asa Robija Kranjca, ki bo jutri končal športno pot. Štiriindvajset jih je bilo s tremi velikimi transparenti, dva sta bila namenjena Pikinemu očetu, na prvem je pisalo Leteči Kranjec, na drugem Fly daddy (Leti oči).
Dobra volja je najbolja. V Planici vre zgolj pozitivna energija.
Dobra volja je najbolja. V Planici vre zgolj pozitivna energija.

»Že prej smo se pripravljali na ta dogodek, otroci poznajo vse skakalce,« je povedala vzgojiteljica Martina Grašič. Najbolj so se razveselili, ko jih je prišel pozdravit njihov junak. »Robi je zelo prijazen in dostopen, veliko časa posveča Piki, je tudi očka na mestu,« je še dodala Pikina vzgojiteljica. Kranjčevi hčeri bo jutri pripadla posebna čast, svojemu očetu bo zamahnila z zastavico za njegov zadnji skakalni nastop v karieri.


Krčanke za Kobajašija


V uho nam je padlo navijanje osnovnošolk iz Rake pri Krškem. Najglasnejše so bile, ko se je v smučino spustil Rjoju Kobajaši, z 248 m najboljši v kvalifikacijah. Tiara in Eva sta visoko v zrak dvigali transparent z japonsko zastavo: »Izpisale smo imena naših treh najljubših skakalnih asov – to so Kobajaši, Kasai in Jukija Sato. Za Japonce navijam od tretjega leta. Moja sestra zna osnove japonščine, jaz pa sem za črke, ki sem jih napisala na transparent, pogledala na internet,« je pripovedovala Tiara.
Robi Kranjec, rekorder po številu preletov magične dvestotice, bo jutri končal kariero.
Robi Kranjec, rekorder po številu preletov magične dvestotice, bo jutri končal kariero.

Za Rjojuja je navijala z Nastasio, Žano, Zalo, Lili, Majo in Natašo. Kaj jim je všeč na 22-letniku? »Dobro skače, čeden je, ima lepe lase, zdi se zelo dobra oseba, pa mlad je in povrhu vsega – samski,« so smehljaje naštevala dekleta.

Živa iz OŠ Črna na Koroškem je pesti stiskala za Timija Zajca, tudi zato, ker je med sezono njegove uspehe spremljala po televiziji. »Všeč mi je bilo lepo vreme, mislila sem, da bo bolj mrzlo. Jedli pa smo pokovko in lizike,« je razkrila šolarka, ki je prvič Planico obiskala, ko je štela eno leto. »Večkrat sem že bila tukaj, poleti in pozimi,« je dodala, preden se je z drugimi 37 otroki po koncu tekme približala dogajanju na velikem odru, kjer sta zbrane zabavala Nipke in Challe Salle.
Včeraj je bil v Planici dan brez alkohola. Zbralo se je 13.000 ljudi, prevladovali so otroci.
Včeraj je bil v Planici dan brez alkohola. Zbralo se je 13.000 ljudi, prevladovali so otroci.

Poleg lizik, pokovke, sladkorne pene in drugih sladkih in slanih priboljškov je v dolini pod Poncami mogoče najti za vsakogar nekaj. Za 100 g bombonov je treba odšteti 3,40 evra, za točen sladoled dva, hamburger stane 9 evrov, pomfri 3,50 in ta je včeraj bil najbolj zaželen med mladino. Trgovci že dolgo ne ponujajo samo navijaških rekvizitov (raglje, troblje, šale, kape, zastavice ...), dolino denimo lahko zapustite tudi z dišečimi svečkami.
 

Lepotica in kraljica


Med obiskovalci je bil včeraj tudi nekdanji biatlonec Tomas Globočnik, zdaj strokovni komentator na javni televiziji in vodja oddelka vrhunskih športnikov pri policiji. »Ko sem v akciji in komentiram tekme v biatlonu ter smučarskem teku, ni časa za druge stvari, tokrat pa sem ga imel in pokukal v zakulisje – režijo, reportažni avtomobil,« je dejal Globočnik, ki pogosto obišče Planico, predvsem zaradi smučarskega teka.


»Tokrat sem pod Poncami tudi zato, ker so številni skakalci zaposleni pri policiji. Prišel sem v čast Robiju, ki končuje kariero, da v nadaljevanju uredimo tudi njegov status,« je v Kranjčevo prihodnost pogledal sogovornik. Ker je imel 37-letnik svetovni razred, se mu pogodba o zaposlitvi lahko podaljša še za eno leto. »Planica je tradicija na raznovrstnih področjih – ne le na športnem, tudi navijaškem in komentatorskem,« se je sogovornik priklonil dogodku.


Tradicionalen pa postaja tudi likovni natečaj Planica in otroci. Zmage so se letos veselili na OŠ Angela Besednjaka Maribor s transparentom: »Po pokrajini lepotica, po rekordih kraljica. Vse najboljše, Planica!« so zapisali ob 50. jubileju letalnice. Primerjavi držita kot pribito, kar bi potrdil vsak obiskovalec največjega športnega dogodka pri nas. Gotovo tudi tisti, ki se bodo še v naslednjih dneh mudili pod Poncami in okusili planiško pravljico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije