VSE VEČ OKUŽB

Pandemija koronavirusa podaljšana, Nuška Čakš Jager spregovorila o ukrepih

V Sloveniji smo v sredo v statistiko vpisali 1.737 potrjenih primerov, 14-dnevno povprečje se dviguje, tako da se že bližamo povprečju Evropske unije.
Fotografija: Nuška Čakš Jager. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Nuška Čakš Jager. FOTO: STA, posnetek zaslona

Obdobje pandemije je podaljšano. Tako je odločila Svetovna zdravstvena organizacija 12. julija, a ne zaradi števila primerov, ki bi povzročilo pretirano večje obremenitev zdravstvenega primera, temveč zato, ker je z rastjo števila primerov in možnostjo pojava kakšne nove različice situacija še vedno resna, pojasnjuje namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager.

Število primerov v svetu raste, prevladuje omikron različica, znotraj te pa večinoma BA.5, nekaj je tudi inačice BA.4. Tudi v EU že četrti ali peti teden beležijo porast primerov. V nekaterih državah, kot so Portugalska, Norveška in Finska, številke že upadajo.

Dohiteli povprečje Evropske unije

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) napoveduje, po kazalnikih, ki jih spremlja, da je mogoča nadaljnja rast: narašča število pozitivnih primerov in hospitalizacij, verjetno več ljudi na intenzivnih oddelkih in nekaj tudi več smrti. Jasno je, če je več pozitivnih primerov, je več tudi hospitalizacij. In ta trend gre v skupine 65 let in več, pravi Čakš Jagrova.

image_alt
Kakšne ukrepe bi morala sprejeti vlada v boju proti koronavirusu? Odgovarja Bojana Beović

V Sloveniji smo v sredo v statistiko vpisali 1.737 potrjenih primerov, 14-dnevno povprečje se dviguje, tako da se že bližamo povprečju Evropske unije. Naši kazalniki so bili do nedavnega še pod povprečjem, pravi Čakš Jagrova in dodaja, da zdaj že nekako dosegamo evropsko povprečje. V Sloveniji je največ okuženih v skupini 15–45 let, trend rasti pa je zaznati tudi v starejših starostnih skupinah.

Izpostavlja, da je treba intenzivno spremljati, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Ponovno je poudarila, da so epidemični ukrepi, ki jih ves čas ponavljajo, tisti, ki pripomorejo pri zamejitvi razširjanja koronavirusa. To so maska, distanca, umivanje in razkuževanje rok ter prezračevanje prostorov. Poleg omenjenih ukrepov izpostavlja še cepljenje, ki je mehanizem za preprečevanje hudih oblik bolezni.

Nas čakajo novi ukrepi?

»Za to je zadolžena strokovna skupina,« odgovarja. Vsi ukrepi se bodo dorekli na strokovni skupini in jih bo posredoval vodja v kratkem. Pojasnjuje, da gre za preventivne ukrepe.

O različici BA.5 je dejala, da se širi hitreje, ni pa nič bolj nevarna kot dozdajšnje. 

Napovedi za jesen se je vzdržala, saj da si niti ECDC ne dovoli tako daleč vnaprej napovedovati. Dejstvo, ki ga je izpostavila, pa je, da lahko porast okužb pričakujemo še v nadaljnjih treh do štirih tednih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije