KORONAVIRUS SE HITRO ŠIRI

Kakšne ukrepe bi morala sprejeti vlada v boju proti koronavirusu? Odgovarja Bojana Beović

Za komentar smo prosili tudi nekdanjo vodjo strokovne skupine za boj proti covidu 19 Bojano Beović.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Delo

Koronavirusnih okužb je precej, ker se na tem področju nič dogaja, ne sprejema se nobenih ukrepov, zato so nekateri precej kritični. Na rastoče številke (v sredo smo poročali o 25 odstotkov višji številki kot na isti dan predhodnega tedna) opozarja tudi nekdanja državna sekretarka v kabinetu takratnega predsednika vlade (za področje zdravstva) Janeza Janše Jelka Godec. Na twitterju je zapisala:

»Epidemijo že obvladuje stroka NIJZ. Ni izrednih razmer, vse je pod kontrolo

Objavo je pospremila s čustvenčkom, ki se udari v glavo, in z rastočo krivuljo okužb. V sredo smo vodjo poslanske skupine SDS tako vprašali, kakšni ukrepi bi bili po njenem mnenju primerni v tem času, kaj bi morala vlada storiti. Odgovor je poslala služba za stike z javnostjo pri stranki SDS: »Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ne bo dodatno komentirala svojega zapisa na twitter računu. Ukrepe bo vladi predlagal NIJZ

Premalo opozarjanja na intenzivno širjenje virusa

Za komentar smo prosili tudi nekdanjo vodjo strokovne skupine za boj proti covidu 19 Bojano Beović: »Potek epidemije se je zaradi sprememb povzročitelja (bolj kužen, manj nevaren) in gostitelja (veliko ljudi prebolelih ali cepljenih) zelo spremenil, zato enaki ukrepi z enako hitrostjo kot v prejšnjih valovih najbrž niso potrebni. Vsekakor pa bi bilo pametno vsaj malo zmanjšati število okužb in dodatno zaščititi ranljive. Predvsem se mi zdi, da je bistveno premalo opozarjanja na to, da se virus intenzivno širi in naj ljudje izvajajo zaščitne ukrepe vključno s cepljenjem. Ne gre za strašenje ljudi, ampak je neodgovorno, da se na nevarnost, ki si je ni izmislila politika, ampak je dejstvo, ne opozarja.«

Če sledite klasičnih ukrepom, ki jih poznamo že od prej, zagotovo ne boste zgrešili: maske v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče ohranjati zadostne razdalje, higiena kašlja in redno umivanje (ali razkuževanja) rok. Če zbolite, vsekakor ostanite doma.

Že po tem, ko smo obema poslali vprašanja, smo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli obvestilo, da bodo danes ob 10.30 v izjavi predstavili aktualne informacije o epidemični sliki v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije