KAZENSKA OVADBA

Ostali smo brez predsednika vlade. Bomo še brez predsednika države?

Če ne bo odstopil, bodo objavili državljansko peticijo.
Fotografija: Borut Pahor (v ozadju minister za zunanje zadeve Karl Erjavec) FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Borut Pahor (v ozadju minister za zunanje zadeve Karl Erjavec) FOTO: Instagram

LJUBLJANA – Danes je bila na vrhovno državno tožilstvo vložena kazenska ovadba zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika v povezavi s Tešem 6. Vložila jo je stranka Solidarnost, v kateri so prepričani, da omenjeni niso samo politično odgovorni, temveč da nosijo tudi kazensko odgovornost za 350-milijonsko preplačilo. To utemeljujejo s tem, da so po njihovem mnenju podjetju Alstom omogočili pridobiti premoženjsko korist oziroma povzročili oškodovanje državnega premoženja. »Glede na težo obtožb in višino državi povzročene škode menimo, da bi moral predsednik republike nemudoma podati odstopno izjavo in s tem omogočiti nemoteno kazensko preiskavo. Če predsednik republike v roku treh dni ne bo podal odstopne izjave, bo stranka Solidarnost objavila državljansko peticijo za njegov odpoklic.«

Kaj pravi Pahor?

​Predsednik države je prepričan, da niso podani utemeljeni razlogi za ovadbo. Iz njegovega urada so sporočili, da vlada, ki jo je vodil, projekta Teš 6 ni niti začela niti končala. Zato se jim zdi nenavadno, da je politična odgovornost pripisana izrecno njegovi vladi. V tem sklepi odstopajo od poročila, poudarjajo.

»Politično odgovornost je kot takratni premier že prevzel, ko je bila njegovi vladi izglasovana nezaupnica in na naslednjih volitvah ni uspel ponoviti mandata za predsednika vlade. Po tem so mu volivke in volivci izkazali zaupanje in ga dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika republike. Zato ni razlogov, da bi odstopil,« so sporočili iz predsednikovega urada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije