NLZOH

Omikron že v treh slovenskih regijah, toliko je novih primerov

Doslej so potrdili 12 primerov te različice.
Fotografija: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano izvaja analize aerobioloških vzorcev. FOTO: NLZOH
Odpri galerijo
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano izvaja analize aerobioloških vzorcev. FOTO: NLZOH

V Sloveniji je potrjenih 12 primerov omikrona, obravnavajo tudi 13 sumov nanj, je danes povedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Ob tem je ponovno pozval ljudi k previdnosti med prazniki in cepljenju proti covidu 19.»Samo zadostna precepljenost nam omogoča približno normalno, zdravo življenje v letu 2022,« je dejal ob obisku ZD Maribor ob začetku akcije Cepilni dnevi.

image_alt
Pred prazniki nas čaka zaostritev ukrepov, te omejitve naj bi uvedli

Od 12 primerov so jih osem potrdili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). En primer okužbe z omikronom so zabeležili v osrednjeslovenski regiji, tri na Gorenjskem in štiri v obalno-kraški regiji. Prve štiri primere okužbe z različico omikron so v Sloveniji sicer odkrili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), in sicer v vzorcih oseb iz osrednje Slovenije, je prejšnji torek pojasnil predstojnik IMI Miroslav Petrovec.

»Cepljenje ne predstavlja 100-odstotne zaščite pred boleznijo, pomeni pa izredno dobro zaščito pred težkim potekom bolezni in to je v tem trenutku najpomembneje,« je ponovil Poklukar.

Zaradi stika z osebami, okuženimi z omikronom, je v karanteni 91 ljudi.

image_alt
Strašna napoved: januarja bo Slovenijo udaril novi val koronavirusnih okužb

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije