KAKO BO NA SILVESTROVO?

Pred prazniki nas čaka zaostritev ukrepov, te omejitve naj bi uvedli

Na silvestrski večer lahko pričakujemo omejitve zbiranja na javnih krajih.
Fotografija: Kakšno silvestrovo nas čaka? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Kakšno silvestrovo nas čaka? FOTO: Uroš Hočevar

Strokovna skupina za covid 19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar se je na današnjem sestanku s predstavniki resornih ministrstev pogovarjala o mogočih spremembah covidnih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. Dokončne odločitve o zaostrovanju še ni. Po nekaterih informacijah bi jo vlada lahko sprejela na četrtkovi redni seji.

Predlogi morebitnih zaostritev ukrepov za preprečevanje širjenja covida 19 gredo predvsem v smeri omejevanja zbiranja. Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve števila strank v trgovinah, obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih ter zbiranja na javnih površinah.

Odpoved vseh silvestrovanj?

Po neuradnih informacijah STA naj bi si na ministrstvu za gospodarstvo med drugim prizadevali za podaljšan obratovalni čas restavracij in barov na silvestrski večer, ki bodo tako morda lahko odprti vse do polnoči.

Po poročanju Pop TV bo strokovna skupina vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem. Izjema naj bi bile gostilne, ki pripravljajo silvestrske večerje in ki bi bile lahko odprte vse do 2. ure. Strokovna skupina in vlada bosta v prihodnjih dneh pregledali najbolj sveže podatke o širjenju omikrona pri nas, nato pa naj bi svoje odločitve sporočili javnosti, je še navajala Pop TV.

image_alt
Omikron že v treh slovenskih regijah, toliko je novih primerov

V pričakovanju odločitve o izvedbi silvestrovanj na prostem so gotovo predstavniki lokalnih skupnosti oziroma župani. V Ljubljani imajo tako že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli.

Zdravstveno stroko pa ob tem skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron. Okužbo so pretekli teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

Cepilni dnevi

Preteklo noč, med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj, je potekala prva nočna akcija cepljenja v okviru nacionalne kampanje Dnevi cepljenja. Ljudje so ponoči večinoma prihajali po tretje oziroam poživitvene odmerke cepiva, prve odmerke je prejelo zgolj nekaj oseb, so za STA sporočili iz več zdravstvenih ustanov po državi.

Kot je med obiskom ZD Maribor povedal minister za zdravje Janez Poklukar, se je v okviru akcije včeraj cepilo več kot 7.600 ljudi, s prvim odmerkom slabih 500. Z odzivom na akcijo je zadovoljen, cepilo se je precej več oseb kot prejšnjo nedeljo: »Zdravstvo je zagotovilo 33-krat več zdravja kot pred tednom dni,« je dejal. 

Trenutno 215 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega jih je 83 odstotkov necepljenih. Ob tem je dodal, da cepljenje ne predstavlja stoodstotne zaščite pred boleznijo, nudi pa zelo dobro zaščito pred težjim potekom bolezni. Vsi, ki so se že cepili, po besedah Poklukarja izkazujejo svojo osebno odgovornost, zadostno precepljenost pa lahko dosežemo le s skupnimi močmi. 

image_alt
Strašna napoved: januarja bo Slovenijo udaril novi val koronavirusnih okužb

Akcija Dnevi cepljenja bo potekala do vključno četrtka. Cepilni centri so odprti od 8. do 20. ure, v vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Okrepljena je prisotnost mobilnih enot na teren, pri organizaciji in ponekod tudi pri prevozu občanov do cepilnih mest pa pomagata civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije.

image_alt
Od nedelje gredo v zaprtje javnega življenja, omikron se hitro širi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije