JUŽNOAFRIŠKA RAZLIČICA

To pravi Beovićeva o zdravniku z južnoafriško različico

Vrstijo se ogorčeni odzivi: tako zaradi potovanja v Namibijo kot zaradi neučinkovitosti cepiva.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik

Prvi potrjeni primer južnoafriške različice v Sloveniji so pospremili precej burni odzivi javnosti. Medtem ko na spletnih omrežjih mnogi obsojajo ravnanje priznanega zdravnika, ki se je kljub simptomom vrnil v službo, pa so drugi zaskrbljeni zlasti zaradi neučinkovitosti cepiva.

V UKC Maribor, kjer je zaposlen nevrokirug, šlo naj bi za Matjaža Voršiča, ki se je vrnil s potovanja v Namibiji, za zdaj zadeve še niso komentirali, izjavo za javnost naj bi podali v ponedeljek. Mnogi se sprašujejo, ali bodo zdravnika doletele tudi kakšne sankcije. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi sicer o primeru odločala tudi zdravniška zbornica.

O tem, ali lahko zdravnika doletijo kakšne sankcije in ali bo primer res obravnavala Zdravniška zbornica Slovenije, smo povprašali njeno predsednico Bojano Beović. 

»Mislim, da ne. Če se je šel testirat takoj ob simptomihm in očitno se je, je to v redu. Pri nas ni nobene prepovedi potovanj, kot veste, je v tujini kar precej Slovencev,« je zatrdila infektologinja. Poudarila je tudi, da so »cepiva, ki jih imamo, slabo zaščitna proti južnoafriški različici«.
image_alt
Zdravstveni minister kritičen: Epidemije ni konec, to je nova grožnja (VIDEO)

V UKC Maribor so takoj ob pojavu suma na afriško inačico pojasnili, da je bil zdravnik prisoten le v ambulanti, na oddelku pa praktično ne, zato ta normalno deluje naprej, najtesnejše sodelavce pa so napotili v izolacijo. Z zdravnikom, ki je potoval iz Afrike, sta prišli še dve osebi in bili prav tako pozitivni na testu. Kazali sta znake bolezni. Kot je na petkovi novinarski konferenci povedal zdravstveni minister Janez Poklukar, imata najverjetneje afriško različico koronavirusa.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas