ODZIV

Odzivi na sporni tvit: Mahnič si ne zasluži nikakršnega spoštovanja

Gibanje Svoboda ostro obsoja tvit državnega sekretarja za nacionalno varnost o Faili Pašić.
Fotografija: Faila Pašić Bišić. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 
Odpri galerijo
Faila Pašić Bišić. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 

Gibanje Svoboda ostro obsoja zapis državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča na twitterju. Ta je njihovo sodelavko Failo Pašić označil za radikalno islamistko, Gibanje Svoboda pa obtožil, da prinaša islamizacijo in šeriatizacijo. Pašićeva in Gibanje Svoboda razmišljajo o ovadbi, Mahnič pa se sklicuje na svobodo govora.

Preberite še: 

image_alt
Mahnič napadel znano Slovenko: Gibanje Svoboda nam prinaša islamizacijo

»Gre za spodbujanje verske nestrpnosti in širjenje laži in sovraštva,« je dejala kandidatka Gibanja Svoboda za parlamentarne volitve Tereza Novak. Hkrati gre za napad na žensko, ki se je s svojimi dejanji in delovanjem vedno izkazala za velikega človeka »in žensko, na katero smo lahko vsi v Sloveniji ponosni«.

Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože

Faila Pašić je dejala, da jo je Mahničev tvit »ponižal, razvrednotil in razčlovečil«. Kot je dodala, že desetletje v Sloveniji promovira dialog. Muslimani so po njenem mnenju del slovenske družbe in si za to tudi prizadevajo. Pravna zastopnica Pašićeve in Gibanja Svoboda Nataša Pirc Musar je dejala, da gre za kaznivo dejanje razžalitve, poseg v njeno zasebnost in integriteto, pravni temelj za to je zasebna tožba. »Mahnič si ne zasluži nikakršnega spoštovanja,« je dejala Novakova. Dodala je, da njegova izjava »kaže vse elemente diskurza skrajnih političnih skupin, za katere v slovenski in evropski družbi ne bi smelo biti prostora«. To, da je državni sekretar za nacionalno varnost, pa zanj po mnenju Pirc Musarjeve zagotovo ni olajševalna okoliščina. O ovadbi zaradi spodbujanja sovraštva pa razmišljajo tudi v Gibanju Svoboda. 

Najmanj, kar bi bilo, da se opraviči

Pašićevi se zdi pomembno, da na tovrstna dejanja reagira, »kajti nekoč bo temu treba narediti konec«. Prav je, da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime. Po njenih besedah bi bilo najmanj, da bi se Mahnič opravičil in umaknil žaljivi tvit, a je »po desetletjih izredno negativnih komentarjev na moje delo, na mojo versko prepričanje, na moje osebne okoliščine« tudi njen prag tolerance postal nižji.

Mahnič se sklicuje na svobodo govora

Mahnič je za Kanal A, Pop TV in Televizijo Slovenija (TVS) med drugim dejal, da moramo njegovo izjavo razumeti izključno v kontekstu zagotavljanju nacionalne varnosti, za katero je po svoji funkciji pristojen, in informiranja javnosti. »Že v prejšnjem mandatu, 2014–2018, smo na komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino, tudi islamsko republiko Iran, gospo Failo Pašić obravnavali.« Kot je dodal, se kazenske ovadbe ali kakršnih koli drugih pravnih postopkov ne boji, saj se sklicuje na svobodo govora. Poudarja še, da s svojimi besedami ni želel nikogar prizadeti, če pa se kdo počuti prizadetega, se mu opravičuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije