SPROŠČANJE UKREPOV

Dobre novice: toliko okužb je bilo potrjenih v zadnjem dnevu

Že popoldne bodo pristojni razpravljali o sproščanju ukrepov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 7.122 primerov okužbe z novim koronavirusom, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). To je več kot 4.000 okužb manj kot prejšnji teden, ko jih je bilo 11.160. Siol je sprva neuradno poročal o zgolj dobrih 1.300 novih primerih, a je očitno prišlo do napake. 

Na navadnih oddelkih je zaradi covida 19 hospitaliziranih 427 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 114, je objavila vlada. Umrlo je še 20 ljudi.

Po oceni Nijz je v državi trenutno 135.865 primerov aktivnih okužb, kar je 4.469 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 6.715, kar je 560 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa 6.440 oziroma 213 manj kot dan prej.

image_alt
Prihajajo novi ukrepi: to razkriva minister Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar bo s strokovno skupino za covid 19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju popoldne razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida 19. Po napovedih vodje skupine Mateje Logar lahko pričakujemo sproščanje ukrepov.

Sproščanje po fazah?

Kot je napovedala Logarjeva, bi ukrepe lahko najprej sproščali v dejavnostih, ki potekajo na prostem, pa tudi v dejavnostih, ki potekajo v velikih notranjih prostorih.

Po neuradnih informacijah STA bodo udeleženci današnjega posveta med drugim razpravljali o možnostih postopnega ukinjanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in tudi o možnosti popolne ukinitve karantene ob tveganem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Že zdaj je sicer v veljavi več izjem pri karanteni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije