POVZROČA VEČJO OBREMENITEV BOLNIŠNIC

Potrdili 16 vzorcev angleške različice virusa: bo vlada zaostrovala ukrepe? (VIDEO)

Analiza laboratorijev kaže, da se angleška različica za zdaj še ni zelo razširila po državi.
Fotografija: Vnosov angleške različice v Slovenijo je bilo več, a se ta še ni zelo razširil. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Vnosov angleške različice v Slovenijo je bilo več, a se ta še ni zelo razširil. FOTO: Jure Eržen, Delo

Današnja novinarska konferenca bo spet ena pomembnejših, saj bo znana analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa. Na podlagi te se bo vlada danes odločila o morebitni spremembi ukrepov.

image_alt
Epidemija se ne umirja, število okuženih znova naraslo


Zadnji epidemiološki podatki bi tako lahko vplivali na spremembe vladnih ukrepov po posameznih regijah. Po ponedeljkovih podatkih je namreč v območju rdeče faze le še sedem regij (Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška), preostalih pet pa je v območju črne faze. Pri Nijz so sicer vladi svetovali, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj najprej zapre druge mogoče lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju sta sodelovali namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager in direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Novinarsko konferenco lahko spremljate na spodnji povezavi.


Okužbe na včerajšnji dan kažejo na razpršenost virusa po vsej državi


Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij. Včerajšnji podatki so nekoliko bolj spodbudni le za Podravsko, Goriško in Primorsko-notranjsko regijo, medtem ko je porast okužb opazen v občinah Obalno-kraške, Pomurske in Gorenjske regije.



Število hospitaliziranih zaradi covida 19 pa je danes nekoliko bolj spodbudno, saj je bilo zjutraj hospitaliziranih 1.144, včeraj pa 1.157.


Delež obolelih med stanovalci DSO ostaja majhen, povečuje se delež obolelih med splošno populacijo


Nuška Čakš Jager je uvodoma dejala, da se epidemiološke razmere v Evropi po prvih dveh tednih letošnjega leta ponovno poslabšujejo. Zmanjšanje števila primerov so zaznali le v Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi.



Delež obolelih v Sloveniji se veča med višjo starostno skupino in med splošno populacijo ter ne več znotraj DSO. Širjenja je veliko več znotraj družin, kjer so zaznali, da so se okužile cele družine, in med zaposlenimi, predvsem na Primorskem in Goriškem. Po viru okužb znaša delež: na delovnem mestu 18 odstotkov, 8 odstotkov zasebna druženja in 33 odstotkov neznano, so podatki z Goriške.


Angleška različica povzroča večjo obremenitev bolnišnic


Po besedah Čakš Jagrove angleška različica, ki smo ga pred dnevi potrdili tudi v Sloveniji, povzroča večjo obremenitev bolnišnic, ni pa še potrjeno, da povzroča težjo obliko bolezni. Pri vseh različicah je za zajezitev virusa pomembno upoštevanje higienskih ukrepov. »Distanca, nošenje mask, higiena rok in prezračevanje prostorov so tisti ukrepi, ki lahko resnično pomagajo pri preprečevanju širjenja katerekoli različice,« opozarja Čakš Jagrova.

V soboto je NLZOH od slovaške vlade prevzel donacijo testnih kompletov, namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa sars-cov-2, in sicer za tako imenovani angleška različica. Sprejeti testni kompleti zadoščajo za analizo 1.200 vzorcev.

Tjaša Žohar Čretnik. FOTO: NLZOH, arhiv
Tjaša Žohar Čretnik. FOTO: NLZOH, arhiv
Testne komplete so v nedeljo razdelili med šest mikrobioloških laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in sicer na lokacije Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj, Novo mesto, Koper in laboratorij inštituta za mikrobiologijo medicinske fakultete v Ljubljani. V nedeljo so na vseh lokacijah začeli analize. Na vsakem desetem PCR-vzorcu, ki so ga v laboratorije sprejeli v zadnjih 14 dneh, to je od 11. januarja naprej, so izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili dve genetski spremembi, ki sta prisotni pri velikem deležu predstavnikov angleške različice, je dejala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.


Kako razširjen je angleška različica med splošno populacijo?


Žohar Čretnik je sporočila, da so v laboratorijih ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev z angleško različico novega koronavirusa, a jih morajo potrditi še s sekvenciranjem, kar bodo pokazale nadaljnje raziskave. Ni pa znano, ali teh 16 vzorcev pripada pacientom, ki so med seboj povezani.

Prvi pozitivni vzorec so v laboratoriju sprejeli v Mariboru, in sicer 11. 1., odvzet pa je bil v Murski Soboti. Naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. 1., eden je bil zabeležen v Ljubljani, eden pa na Gorenjskem, preiskovanec je doma iz Rateč.

Kaže, da je bilo vnosov angleške različice v Slovenijo več, a da še ni zelo razširjen, je dejala Žohar Čretnikova.



Slovenija bo, kot kaže, morala v nabavo novih testov, ki določajo prisotnost angleške različice novega koronavirusa. Še naprej bi nadaljevali z 10-odstotnim presejevalnim testom, torej da bi vsak deseti vzorec, ki je pozitiven na novi koronavirus, dodatno analizirali na angleško različico. Še vsaj mesec dni bodo pri 10 odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleške inačice virusa.


Med asimptomatsko skupino odkrili 33 pozitivnih PCR-testov


Ali je verifikacija testov v skupini asimptomatskih bolnikov že končana, kakšni so rezultati? Ali je zanesljivost še vedno manj kot 50-odstotna?
»Verifikacijo nadaljujemo, po včerajšnjih podatkih smo dodatno testirali 776 vzorcev. Če primerjate to številko z 934 v verifikacijskem poročilu vidite, da smo pridobili še zelo veliko dodatno število vzorcev. Med njimi pa je bilo, ker ciljamo na asimptomatsko populacijo, večina rezultatov negativnih. Med temi 776 je bilo samo 33 PCR pozitivnih. Rezultate še analiziramo, niso dokončani. Po preliminarnih informacijah mislim, da struktura pozitivnih PCR vzorcev še vedno ni zadovoljiva. Mislim, da bomo z vzorčenjem še nadaljevali. Kmalu bodo na razpolago delni rezultati za asimptomatsko skupino,« je dejala
Žohar Čretnik.

O aktualnih epidemioloških razmerah in morebitnih spremembah ukrepov bo vlada presojala na današnji seji na Brdu pri Kranju pozno popoldne, okvirno ob 18. uri.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije