IZREKEL SOŽALJE

Ob smrti pomembnega politika se je oglasil Golob, to so njegove besede

Predsednik vlade je poudaril, da je Robert Badinter kot predsednik mednarodne arbitražne komisije ob razpadu Jugoslavije odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Premier Robert Golob je izrekel sožalje ob današnji smrti francoskega pravnika in politika Roberta Badinterja. Poudaril je, da je Badinter kot predsednik mednarodne arbitražne komisije ob razpadu Jugoslavije odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije. Ugotovitve komisije so namreč odprle pot za mednarodno priznanje Slovenije.

»Gospod Badinter je odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije, ko je kot predsednik mednarodne arbitražne komisije pripravil poročilo, čigar glavno mnenje je bilo, da je Jugoslavija prenehala obstajati. S to ugotovitvijo je bila odprta pot mednarodnemu priznanju Slovenije in ureditvi nasledstva SFRJ,« je na omrežju X zapisal Golob.

»Danes je Evropa izgubila velikega intelektualca in borca za človekove pravice, ki je ključno zaznamoval francosko in evropsko zgodovino,« pa je na X sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar

Badinter je umrl danes v 96. letu starosti. V svoji dolgoletni odvetniški in politični karieri je opravljal funkcije na številnih visokih položajih. Med drugim je bil pravosodni minister, predsednik francoskega ustavnega sveta, pa tudi dolgoletni član senata.

Zavzemal se je predvsem za odpravo smrtne kazni v Franciji, kar mu je leta 1981 tudi uspelo. Bil pa je tudi zavzet zagovornik dekriminalizacije homoseksualnosti ter se posvečal boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu.

Na smrt Badinterja se je na omrežju X odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Označil ga je za osebnost stoletja in dodal, da je vedno bil na strani razsvetljenstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije