NEVARNA PIROTEHNIKA

Ob eksploziji čebule ostal brez rok

Bodo opozorila policije letos zalegla? Lani s petardo najhuje poškodovan fant s Celjskega.
Fotografija: Ilka Štuhec se je pridružila akciji Bodi zvezda, ne meči petard. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Ilka Štuhec se je pridružila akciji Bodi zvezda, ne meči petard. FOTO: Policija

LJUBLJANA – Čeprav se uporaba pirotehnike v zadnjih letih zmanjšuje, je ponekod po Sloveniji med prazniki zaradi pokanja še vedno kot na fronti. In to se bo od včeraj pa vse do 1. januarja 2019, v obdobju, ko glede petard veljajo posebni in malo bolj sproščeni predpisi, samo še stopnjevalo.
Ilka Štuhec se je pridružila akciji Bodi zvezda, ne meči petard. FOTO: Policija
Ilka Štuhec se je pridružila akciji Bodi zvezda, ne meči petard. FOTO: Policija

Da so poškodbe pri ravnanju s pirotehniko zares hude in žrtve za vedno zaznamujejo, je pred nekaj dnevi, ob začetku preventivne akcije Bodi zvezda, ne meči petard, spomnil tudi Bojan Senčar, policist Policijske postaje Šentjur pri Celju, ki je lani obravnaval eno najhujših poškodb, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije petarde, kupljene pri preprodajalcu, ostal brez obeh rok.

»Lani v tem času smo policisti obravnavali izjemno tragično poškodbo s pirotehniko. Mladoletnega fanta je eksplozija zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez obeh rok. Kot policist sem videl že marsikaj groznega, vendar se me je ta dogodek resnično dotaknil. Podstrešno sobo, kjer je prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula in kupljene od preprodajalca, je moč eksplozije razdejala. Spomnim se, da so bili povsod madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti v stanju, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo!« Žal prav danes na strani 15 poročamo o nesreči s petardo na Celjskem.
Poškodbe zaradi nespametne uporabe pirotehnike lahko človeka zaznamujejo za vedno. FOTO: Voranc Vogel
Poškodbe zaradi nespametne uporabe pirotehnike lahko človeka zaznamujejo za vedno. FOTO: Voranc Vogel

Akciji Bodi zvezda, ne meči petard se je letos pridružila tudi Ilka Štuhec, ki je zaposlena na policiji. Naj se raje iskri od veselja, ne od petard, nagovarja naša smučarka s plakatov, ki krasijo stene osnovnih šol, proti uporabi pirotehnike pa se borijo še številne znane osebnosti.

Pri tem ni odveč opozorilo, da so vse petarde, torej izdelki različnih oblik in moči kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, vse leto prepovedani oziroma so prepovedani njihova prodaja, posest in uporaba. Od 19. decembra do 31. januarja je dovoljena prodaja, od 26. decembra do 1. januarja pa uporaba tako imenovanih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je prav tako pok. Gre za pokajoče žabice, pok vrvice in pokajoče kroglice. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.


Uporaba pokajočih žabic, pok vrvic in pokajočih kroglic je prepovedana v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le za polnoletne, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije