KORONA KRIZA

Novi sev že v Sloveniji? (VIDEO)

Začenja se množično testiranje na novi koronavirus. Od 30 do 40 testov na uro.
Fotografija: Epidemiologi upajo, da bodo s hitrimi testi odkrili tudi asimptomatske bolnike. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Epidemiologi upajo, da bodo s hitrimi testi odkrili tudi asimptomatske bolnike. FOTO: Jure Eržen

Včeraj bi se moralo v Ljubljani začeti poskusno množično testiranje na novi koronavirus, a je ministrstvo za zdravje začetek zaradi težav pri organizaciji prestavilo na danes, je povedala Marija Magajne z ministrstva za zdravje. »Za en dan se je prestavilo zato, da podamo strokovna sporočila, predvsem o pomenu negativnega izvida,« je dejala in še, da negativen izvid pomeni ugotovitev stanja v času, ko je bil bris odvzet. »Če smo bili v tveganem stiku, je treba nadaljevati ukrepe, kot je veljalo doslej,« je dodala.

V Ljubljani bodo testirali na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec
V Ljubljani bodo testirali na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec
 Hitrih testov je v Sloveniji dovolj, je zagotovila Marija Magajne, prihajajo postopoma in so že na voljo. V Ljubljani so prevzeli prvih tisoč, ekipa jih lahko opravi od 30 in 40 na uro, do konca tedna jih bo v Sloveniji na voljo nekaj 100.000. Povedala je še, da se je na javni poziv ministrstva za zdravje prijavilo 52 izvajalcev, ki so ponudili 130 mobilnih ekip, kar je, ocenjuje, dovolj.

 

10.000 odmerkov


Rezultat bo znan v približno 15 minutah in ga bodo poslali v nacionalni register pacientov. Sicer pa odslej rezultat hitrega testa šteje za enakovrednega testu​ PCR, objavljali bodo tudi statistiko tako potrjenih primerov, s čimer se bo spremenilo prikazovanje potrjenih okužb. Poleg števila opravljenih testov PCR in z njimi potrjenih okužb bo objavljeno tudi število opravljenih hitrih testov ter število pozitivnih oseb. Statistiki se bosta vodili ločeno. Če se bo oseba testirala na obeh testih, bo, kot pravi Magajnejeva, prikazan le en rezultat. Če rezultat popolnoma odstopa od pričakovanega, če je bila oseba denimo v tesnem stiku z okuženim, pa je negativna, se opravi dodaten test​ PCR, je še povedala.



S hitrimi testi bodo okužbe odkrili tudi pri atipičnih primerih, ko ljudje nimajo simptomov, a kljub temu širijo virus. To sicer ne pomeni, da bo število odkritih primerov bistveno višje, a vendarle se bo našlo tudi te, ki bi se jih sicer težko.

Hitro testiranje bo na voljo v vseh večjih mestnih središčih, v Ljubljani, na primer, bo mobilni laboratorij na Kongresnem trgu. Na območjih, kjer beležijo več okuženih, bo na voljo več mest za testiranje, obstaja pa tudi možnost, da bi testiranja opravili v manjših občinah. Kdor bi se rad testiral, mora imeti pri sebi osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja. Za zdaj se na odvzem brisa ni treba naročiti, ob večjem zanimanju pa bi lahko to spremenili. Med čakanjem je treba nositi masko in ohranjati medsebojno razdaljo.



Testiranje bo brezplačno, potekalo bo do 24. decembra, pozneje pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, denimo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Zapišimo še, da je Evropska agencija za zdravila (Ema) priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha proti covidu-19. Slovenija namerava cepljenje začeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja. Prejeli bomo slabih 10.000 odmerkov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije