USTANOVNA SEJA

Novi poslanci bodo sedli v klopi, a pričakuje se že prva težava

Z ustanovno sejo bo mandat začel deveti sklic državnega zbora. Kaj bo s poslancem madžarske narodne skupnosti, ki ne želi odpraviti nezdružljivosti funkcij?
Fotografija: Poslanske klopi bodo spet polne. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Poslanske klopi bodo spet polne. FOTO: Uroš Hočevar

Novoizvoljeni poslanci se bodo danes sestali na ustanovni seji državnega zbora. Potrdili bodo svoje mandate, s čimer bo deveti sklic državnega zbora uradno ustanovljen. Ta bo danes predvidoma dobil tudi prvo predsednico v zgodovini, kandidatka za ta položaj je Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Novoizvoljene poslance bosta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in dosedanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič, po potrditvi dnevnega reda ustanovne seje pa bodo oblikovali mandatno-volilno komisijo (MVK) ter izvolili njeno vodstvo. Kandidatka za predsednico MVK je Janja Sluga iz Gibanja Svoboda.

image_alt
Zdaj je uradno: to so imena novih poslancev

Težave s poslancem madžarske skupnosti

Novoizvoljena komisija se bo nato sestala ter pregledala potrdila o izvolitvi poslancev ter morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list. Kot kaže, se bo ukvarjala tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslansko mesto.

Poslanec je bil opozorjen, a nezdružljivosti funkcije, v kateri se je znašel zaradi hkratnega opravljanja funkcije poslanca in funkcije zakonitega zastopnika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), ni odpravil.

image_alt
Poslancu državnega zbora Horváthu slabo kaže: poglejte, kaj se je zgodilo

Potrjevanje mandatov bodo poslanci nadaljevali na plenarni seji, pri čemer o nespornih mandatih državni zbor glasuje skupaj, o morebitnih spornih pa posebej. Ko bo potrjena vsaj polovica mandatov, bo novi sklic ustanovljen, dosedanjemu pa bo mandatna doba prenehala.

Kakšen je protokol?

Na ustanovni seji poslanci izvolijo tudi svojega predsednika oziroma predsednico. Kandidatka Klakočar Zupančičeva bo za izvolitev na tajnem glasovanje potrebovala najmanj 46 poslanskih glasov. Do izvolitve predsednika državnega zbora sejo sicer vodi najstarejši poslanec, tokrat je to Miroslav Gregorič iz Gibanja Svoboda.

Na dnevnem redu ustanovne seje so tudi volitve podpredsednikov. Kdo vse bodo kandidati za podpredsedniška mesta, še ni znano, predvidoma pa bodo poslanci odločali vsaj o kandidatu iz vrst SD. Po neuradnih informacijah bo to Meira Hot.

Novi poslanci bodo danes tudi že ustanovili nekaj delovnih teles ter imenovali njihova vodstva. Odbor za zadeve EU bo predvidoma vodil Zvonko Černač (SDS), odbor za zunanjo politiko pa Predrag Baković (SD). Do oblikovanja vseh delovnih teles bodo ustanovili tudi začasni skupni odbor, vodila naj bi ga Mirjam Bon Klanjšček iz Gibanja Svoboda.

Ne bodo pa odločali o imenovanju generalnega sekretarja, saj je dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je bil predviden za to funkcijo, umaknil soglasje h kandidaturi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije