NEZDRUŽLJIVOST FUNKCIJ

Poslancu državnega zbora Horváthu slabo kaže: poglejte, kaj se je zgodilo

Višje sodišče je, po zapisanem v sporočilu KPK, potrdilo tudi ustreznost izrečene sankcije.
Fotografija: Ferenc Horváth. FOTO: Ivan Gerenčer
Odpri galerijo
Ferenc Horváth. FOTO: Ivan Gerenčer

»Tako Višje kot Okrajno sodišče sta ugotovili, da je Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) v prekrškovnem postopku, vodenem zoper poslanca Državnega zbora RS Ferenca Horvátha, pravilno uporabila določbe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ko mu je leta 2019 izdala prekrškovno odločbo, ker ni odpravil nezdružljivosti funkcij.« To so danes sporočili iz omenjene komisije.

Poslanec je bil opozorjen, a nezdružljivosti funkcije, v kateri se je znašel zaradi hkratnega opravljanja funkcije poslanca in funkcije zakonitega zastopnika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), ni odpravil. Izrečena mu je bila globa v višini 1.000 evrov, odločbo o prekršku iz julija 2019 pa je izpodbijal. Zahteval je sodno varstvo, okrajno sodišče pa je v Ljutomeru novembra 2021 zavrnilo zahtevo za sodno varstvo kot neutemeljeno in potrdilo odločbo o prekršku, ki jo je izdala komisija kot prekrškovni organ. Poslanec je vložil pritožbo. O njej je višje sodišče v Mariboru odločilo januarja 2022, in sicer je pritožbo zavrnilo ter tako potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

»Tako Okrajno kot Višje sodišče sta zavrnila očitke iz pritožbe, da za poslanca glede vprašanj nezdružljivosti funkcij ne veljajo določbe ZIntPK, pač pa določbe Zakona o poslancih. Kot je v sodbi zapisalo Višje sodišče, osebe javnega prava (torej tudi PMSNS, v kateri storilec prekrška ni prenehal z opravljanjem zastopanja v 30 dneh po potrditvi mandata poslanca) sodijo v javni sektor, za katerega velja ZIntPK. Ta pa se pri nezdružljivosti funkcij uporablja subsidiarno, torej ko drug zakon tega področja ne ureja drugače. Zakon o poslancih nezdružljivosti poslanske funkcije z zastopanjem v pravni osebi javnega prava ne ureja, zato se v teh primerih uporabljajo določbe ZIntPK. Gre za pomembno sodbo s področja nezdružljivosti funkcij, zato je Komisija z njo danes seznanila tudi Državni zbor RS,« so še dodali.

Višje sodišče je, po zapisanem v sporočilu KPK, potrdilo tudi ustreznost izrečene sankcije.

»V zvezi s poslancem Horváthom je Komisija lani ugotovila podobno kršitev nezdružljivosti funkcij, in sicer hkratno opravljanje poslanske funkcije in funkcije člana sveta osebe javnega prava Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava. Tudi v tem primeru je poslanec tako zoper ugotovitve Komisije o nezdružljivosti funkcij kot zoper prekrškovno odločbo vložil tožbo oziroma zahtevo za sodno varstvo, o čemer sodišče še odloča. Več informacij o teh postopkih do zaključka na sodiščih Komisija ne more podati,« so zaključili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije