Nova vlada: Janša predlaga teh 16 ministrskih kandidatov

Sedem kandidatov je iz kvote SDS, štirje iz SMC, tri bi dobila NSi in dva Desus.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Tomi Lombar/delo

Novoizvoljeni mandatar Janez Janša je v državni zbor vložil ministrsko kandidatno listo. Janša je zadnja usklajevanja o listi s predsedniki strank po nekaterih informacijah iz koalicijskih strank opravil še danes zvečer, tako je listo vložil pozno.

Poslancem v imenovanje za 16 ministrskih mest predlaga sedem kandidatov iz kvote SDS, štiri iz SMC, tri bi dobila NSi in dva Desus.

SDS
minister za notranje zadeve: Aleš Hojs
minister za zunanje zadeve: Anže Logar
minister za finance: Andrej Šircelj
minister za okolje in prostor: Andrej Vizjak
minister za kulturo: Vasko Simoniti
minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu: Helena Jaklitsch
minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Zvonko Černač

SMC
minister za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek
ministrica za izobraževanje, znanost in šport: Simona Kustec
ministrica za pravosodje: Lilijana Kozlovič
minister za javno upravo: Boštjan Koritnik

NSi
minister za obrambo: Matej Tonin
minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Janez Cigler Kralj
minister za infrastrukturo: Jernej Vrtovec

Desus
ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec
minister za zdravje: Tomaž Gantar

Glede na kadrovski razrez, o katerem so se dogovorili, bo SDS prevzela vodenje sedmih resorjev. Že več dni je znano, da si stranka na mestu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo odigralo ključno vlogo tudi pri prihajajočem predsedovanju Slovenije Svetu EU, želi poslanca Anžeta Logarja.


Prav tako pričakovan je predlog Andreja Širclja za ministra za finance, minister za okolje in prostor pa bo, če vladna ekipa potrjena, postal Andrej Vizjak, ki je bil minister že v obeh Janševih vladah. Med ministre se seli še en poslanec, in sicer Zvonko Černač. Čeprav so ga najprej omenjali kot ministra za notranje zadeve, pa je sam že takoj to zanikal. Zdaj je izbor SDS za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Do konca pa ni bilo jasno, kdo bo novi minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu. To bo zgodovinarka in publicistka Helena Jaklitsch, znana po nekaterih svojih nastopih in zapisih s stališči o usodi po drugi svetovni vojni ubitih domobrancev, med drugim pred leti v Kočevskem rogu.

 

Hojs že drugič minister v Janševi vladi, a ga predlaga druga stranka


Aleš Hojs je vodil ministrstvo za obrambo v drugi vlade Janeza Janše, a je takrat pripadal kvoti NSi, katere vidni član je bil.

Leta 2014 je s podpredsedniškega mesta kandidiral za predsednika stranke proti tedanji predsednici Ljudmili Novak, do katere je bil precej kritičen, saj je bil sam bolj naklonjen večjemu povezovanju stranke s SDS, medtem se je Novakova želela njene sence otresti. A Hojsu preboj na čelo stranke ni uspel, saj je dobil le 27 odstotkov glasov. Leta 2016 so ga iz NSi izključili, ker naj bi škodil ugledu stranke, na parlamentarnih volitvah 2018 pa je kandidiral na listi SDS. Je tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in direktor Nove Hiše, ki izdaja televizijski program Nova24TV.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije