OBISK

Nič več čakanja na avstrijski meji? To je povedal Schallenberg na obisku pri Golobu

Avstrijski zunanji minister za zdaj ne vidi druge alternative.
Fotografija: Alexandra Schallenberga je najprej sprejela zunanja ministrica Tanja Fajon. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Alexandra Schallenberga je najprej sprejela zunanja ministrica Tanja Fajon. FOTO: Črt Piksi

Predsednik vlade Robert Golob je danes v Ljubljani sprejel avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki je na obisku v Sloveniji. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, se je Golob na srečanju zavzel za to, da bi Avstrija čim prej odpravila nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo.

Golob in Schallenberg, ki je prvi tuji državnik na obisku v Sloveniji v mandatu nove vlade, sta sicer govorila o odnosih med državama ter osrednjih evropskih temah s poudarkom na energetski situaciji kot posledici ruske agresije na Ukrajino, so še sporočili.

Vodja avstrijske diplomacije se je dopoldne v Ljubljani srečal s slovensko kolegico Tanjo Fajon, s katero sta potrdila dobre odnose med državama, poudarila pomen manjšin ter govorila tudi o razmerah v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Tudi onadva sta govorila o nadzoru na slovensko-avstrijski meji, pri čemer je Fajonova dejala, da po oceni Slovenije ni potrebe zanj.

Ni alternative

Schallenberg je o nadzoru na notranji meji v schengenskem prostoru dejal, da v luči vojne v Ukrajini ter »120-odstotnega povečanja nezakonitih prehodov meje v zadnjih mesecih« ni alternative temu ukrepu, si bodo pa prizadevali z dialogom najti rešitev, da se schengensko območje ohrani in da bodo razmere na meji spet take kot pred letom 2015.

Avstrijskega kolega je Fajonova obvestila o načrtovani odstranitvi ograje na meji s Hrvaško, a mu obenem zagotovila, da bo Slovenija še naprej zagotavljala ustrezno zaščito zunanje schengenske meje.

Avstrija je leta 2015 na vrhuncu begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in z Madžarsko ter ga ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa navedli tudi vojno v Ukrajini.

O pomenu manjšin

Ministra sta sicer danes potrdila dobro sodelovanje med državama na različnih področjih ter posebej poudarila pomen manjšin. Fajonova je povedala, da se je pred obiskom sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki so po njenih besedah pozdravili pozitivne premike na avstrijski strani. »Dogovorila sva se, da bomo sodelovali, na zvezni ravni in ob meji, da zagotovimo pomoč naši narodni skupnosti,« je dejala, ob tem pa izrazila tudi podporo nadaljevanju dialoga z nemško govorečo skupnostjo v Sloveniji in krepitvi njene jezikovne ter kulturne identitete.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije