USKLADITEV

Neuradno: to naj bi vlada glede pokojnin storila že ta mesec

Tako naj bi ugodili zahtevam Zveze društev upokojencev Slovenije glede uskladitve pokojnin z rastjo življenjskih stroškov.
Fotografija: Več kot polovica upokojencev je pod pragom revščine. FOTO: kasto80/Getty Images/iStockphoto 
Odpri galerijo
Več kot polovica upokojencev je pod pragom revščine. FOTO: kasto80/Getty Images/iStockphoto 

V oddaji 24ur so poročali, da naj bi neuradno vlada pokojnine uskladila že ta mesec, ne šele februarja prihodnje leto. Glede na pričakovano letno inflacijo v Zvezi društev upokojencev Slovencev (ZDUS) pričakujejo najmanj 4,4-odstotni dvig. Za izredno uskladitev so se zavzeli v ZDUS zaradi podražitev, saj so se podražile celo osnovne življenjske potrebščine.

Na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen in plač ter glede stopnje inflacije je očitno, da so v skladu s pokojninskim zakonom podani pogoji za izredno uskladitev, so prepričani v ZDUS. Ta bi po njihovi grobi oceni morala znašati najmanj tri odstotke.

»Teh pet evrov naj kar obdržijo«

V ZDUS opažajo rastoče nezadovoljstvo med upokojenci. Dodatno pa jih je razjezila zanje podcenjujoča napoved dviga letnega dodatka za upokojence za pet evrov. Od vlade zahtevajo, da določbo v zakonu o izvrševanju proračuna spremeni v skladu s pokojninskim zakonom, sicer nanj napovedujejo ustavno pritožbo. »Teh pet evrov naj kar obdržijo,« je ob tem dejal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije