POMORSKI KRST

Neptun rad obišče Piran

Nove generacije pomorcev že 73 let prisegajo zvestobo kralju vseh morij.
Fotografija: Krst je množično obiskan piranski pomorski praznik. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ
Odpri galerijo
Krst je množično obiskan piranski pomorski praznik. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ

Piranski Neptunov pomorski krst se konča z zaprisego bogu Neptunu, ki v svoje kraljestvo v varstvo sprejme novo generacijo pomorcev, nato pa zelence atraktivno pomečejo v morje. Starejše generacije pomorcev se še spominjajo, kako so se dijaki višjih letnikov vsako leto na vse mogoče načine izživljali nad novinci. Danes v šolah ni tolerance do nasilja.


Novo generacijo oblečejo v žakljevino, v procesiji morajo po Piranu vleči debelo vrv in na nosilih nositi prestol z bogom Neptunom. Vmes jih dijaki starejših letnikov, ki si nadenejo gusarske ali vojaške oprave, polivajo z vodo in jim ukazujejo, naj ponižno sklonijo glave, molčijo ali žvižgajo s piščalkami.
 

Piranski gusarski praznik


Piranski krst je bil že 73. in je iz nekdaj šolskega dogodka prerasel v turistično atrakcijo, najstarejšo tradicionalno prireditev v piranski občini. Njeni začetki namreč segajo v čas, ko tam še niso poznali množičnega turizma. Obenem je to najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi, za katero v srednji pomorski šoli skrbijo nadvse srčno in zavzeto. Krst je po tradiciji v začetku septembra, ko v pomorsko šolo pride nova generacija.

Začelo se je v petek z gusarsko animacijo, ko so dijaki višjih letnikov prikazovali mornarske veščine in pred akvarijem na sramotilni steber simbolično privezali zelenca. Čez cesto so napeli debelo vrv, ki je mimovozeče in sprehajalce spominjala, da lahko v gusarsko skrinjo dodajo kak kovanček za dijaško žurko. Na glavni pomol je priplula večnamenska patruljna ladja Slovenske vojske Ankaran in za vse radovedneže odprla vrata.

Neptunova pisana povorka je krenila do Tartinijevega trga, kjer so jih pričakali malčki iz piranskih vrtcev, prišel je celo piranski župan Đenio Zadković ter Neptunu predal oblast nad mestom, točno opoldne so dvignili veliki gusarski zastavi.


V soboto popoldne je Neptunova povorka izpred pomorske šole na Bernardinu odplula v Piran, tam se je vila do Punte, Tartinijevega trga in nazaj do pomola. Tam so Neptunu prisegli zelenci, potem pa so jih spektakularno pometali v morje. Kot je povedal ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar, so letos vpisali 45 novincev, pred desetletji pa je bilo zanimanje za poklic pomorca mnogo večje.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije