KDO JE KRIV?

Nekaj smrdi: onesnažena Sava zaradi odplak z Bleda?

Ob sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke se nabira smrdeča pena.
Fotografija: Prizor z Bleda. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Prizor z Bleda. FOTO: Uroš Hočevar

RADOVLJICA, BLED – Ob priljubljenem prostoru za kopanje in sprostitev ob sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem se nabira smrdeča pena. Odplake domnevno prihajajo z Bleda. Toda na blejski občini zatrjujejo, da njihova čistilna naprava deluje brezhibno. Kljub temu se pojavljajo dvomi, ali blejski kanalizacijski sistem zmore vse obremenitve.

Predsednik Krajevne skupnosti Lancovo Gregor Remec je pojasnil, da je sotočje, kjer se združita Bohinjka in Dolinka, njihova naravna znamenitost. Območje je priljubljeno med krajani, vse bolj pa tudi med turisti. Zdaj pa to območje sameva, saj se je za betonsko pregrado, s katero je tik pred sotočjem zajezena Sava Bohinjka, nabrala debela plast smrdečega trdo zbitega materiala, z reke pa se po celotnem Lancovem širi nevzdržen smrad. Ob napovedanem poslabšanjem vremena bi material lahko odplaknilo še naprej po Savi.

Je kriva blejska kanalizacija?

Za pomoč so krajani prosili več inštitucij, tudi radovljiško in blejsko občino ter inšpektorat. Radovljiška občinska uprava je danes po napotilu Inšpektorata RS za okolje in prostor onesnaženje kot izredni dogodek prijavila na center za obveščanje, saj bodo tako pristojni organi z intervencijo preprečili nadaljnje onesnaženje in odkrili povzročitelja, proti kateremu lahko v nadaljevanju ukrepa inšpektorat.

Most čez Savo pri Lancovem. FOTO: Blaž Račič
Most čez Savo pri Lancovem. FOTO: Blaž Račič

Krajani domnevajo, da je vzrok za onesnaženje blejski kanalizacijski sistem s preobremenitvijo v času poletne sezone ali ob neugodnih vremenskih obremenitvah. Na onesnaženje so namreč nedavno opozarjali tudi že blejski ribiči. Na blejski občini so Remcu zatrdili, da čistilna naprava deluje brezhibno in da se vse, kar pride vanjo, prečisti.

»To verjamem, ampak vprašanje pa je, kaj gre že pred čistilno napravo prek razbremenilnikov ven v Jezernico ali Savo Bohinjsko,« opozarja Remec.

Turisti niso vzrok za onesnaženje

Blejska čistilna naprava je zgrajena z zmogljivostjo 14.650 populacijskih enot, pri čemer velja, da ima blejska občina okoli 8000 prebivalcev in okoli 7500 turističnih namestitvenih kapacitet, poleti pa je tudi veliko dnevnih obiskovalcev.

Občina Bled in koncesionar WTE, ki upravlja blejsko čistilno napravo, zagotavljata, da čistilna naprava tudi poleti normalno deluje, »zlasti ob velikih vlaganjih občine v zadnjih letih v ločeno odvajanje odpadnih voda«.

Kot poudarjajo na občini, vzrok za onesnaženje zagotovo ne more biti veliko število turistov. »Domnevno bi lahko šlo za druge prelive pred čistilno napravo ali pa skup različnih dejavnikov, med drugim tudi pregretega ozračja in s tem voda,« so sporočili z blejske občine.

Je Bled kriv za onesnaženje Save? FOTO: Jure Eržen, Delo
Je Bled kriv za onesnaženje Save? FOTO: Jure Eržen, Delo

Preobremenjen kanalizacijski sistem

Tudi okoljski inšpektorat v prejšnjih inšpekcijskih postopkih obratovanja komunalne čistilne naprave Bled ni ugotovil nepravilnosti in čezmerne obremenitve okolja. Ima pa blejska občina delno mešan kanalizacijski sistem, v katerega pritečejo tudi izvirske vode, zato lahko občasno prihaja do preobremenitev kanalizacijskega sistema.

»Največji problem je ta, da izvirske vode tečejo na čistilno napravo, ker nam jih država ne pusti speljati nazaj v jezero, kamor so tekle 14.000 let, kolikor časa jezero obstaja,« pravi blejski župan Janez Fajfar in dodaja, da vsega naenkrat ne morejo narediti.

Letos so izvedli ločeni sistem na Jezerski promenadi, investicija pa se septembra nadaljuje od Festivalne mimo Ledene dvorane. S tem bo na ločenem sistemu celotno središče Bleda vzdolž Prešernove ceste. Investirali so tudi v grobo predčiščenje na rezbremenilniku, prav tako letos občina začenja investicijo na območju Male Zake in ulice Za gradom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije