VLADA NA PREIZKUŠNJI

Neizprosni Erjavec se ne da, to je sporočil šefu Marjanu Šarcu

DZ danes na zahtevo državnega sveta ponovno odloča o interventnem zakonu oz. zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter o izredni uskladitvi pokojnin.
Fotografija: Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec, Delo

Prvak Desusa Karl Erjavec vztraja, da bodo poslanci Desusa danes podprli interventni zakon le, če bodo vodje poslanskih skupin LMŠ, SD in SMC s podpisom zagotovili, da bodo zakon takoj po uveljavitvi novelirali in določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Vodje poslanskih skupin koalicije se bodo danes o tem še usklajevali. 

DZ bo danes popoldne na zahtevo državnega sveta ponovno odločal o interventnem zakonu oz. zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.

Ne bodo reševali vlade

Za ponovno potrditev zakona je treba najmanj 46 glasov, pri čemer bodo ključni prav glasovi Desusa. Pri prvem glasovanju je namreč zakon podprlo 56 poslancev, poleg koalicije tudi SNS in NSi, vendar pa je NSi danes sporočil, da glasov ne bo vnovič prispeval, ker da ne bo reševal vlade.

Erjavec je v današnji izjavi na ministrstvu za obrambo ponovno spomnil, da v Desusu nasprotujejo načinu izrednega usklajevanja pokojnin, kot je zdaj na predlog SAB določen v interventnem zakonu. Po tem predlogu bi se v primeru vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti v letošnjem letu konec prihodnjega leta pokojnine izredno uskladile nominalno oz. v enakem znesku za vse upokojence.

Usklajevanje pokojnin v odstotkih ali nominalno?

Desus in SMC zagovarjata izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Takšen je bil tudi prvotni predlog. »Med sejo DZ pa se je zgodil udar SAB, ki je predlagal nominalno izredno uskladitev pokojnin,« je dejal Erjavec. DZ je zelo na tesno izglasoval predlog SAB, iz vrst koalicije so ga podprli še poslanci SD in del LMŠ. V Desusu in SMC menijo, da je tak predlog nepravičen.

Erjavec je že v petek po srečanju poslanske skupine z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem in vodjem poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem sporočil, da bodo poslanci Desusa zakon podprli pod navedenim pogojem. Od vodij poslanskih skupin SD, LMŠ in SMC pričakuje pisno zagotovilo, da bodo zakon takoj po uveljavitvi spremenili tako. Na vprašanje, ali ustno zagotovilo ne bo zadostovalo, pa je Erjavec odgovoril, da so to že imeli, nazadnje pa je pri načinu usklajevanja pokojnin prišlo do spremembe. Po njegovih navedbah je žalostno to, da je večji del teh glasov prispeval ravno LMŠ.

Kavica in proračun

»Naj predsednik vlade Marjan Šarec razmisli o tem, kaj se bo zgodilo, če interventni zakon ne bo sprejet,« je opozoril Erjavec in pojasnil, da so se na četrtkovem srečanju koalicije dogovorili za spremembo zakona. Stvar je po njegovih ugotovitvah povsem preprosta: »Če podpise dobimo, gremo na kavico in se veselimo proračuna.« Na vprašanje, kako lahko po dogovoru koalicije danes še vse »visi v zraku«, pa je odgovoril: »Morda pomanjkanje politične kilometrine. Veste, ko gre za te stvari, je Desus oz. Erjavec neizprosen.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije