HEKERJI?

Nedostopne vladne strani, Banke Slovenije in predsednice republike: odzivov uradnih institucij še ni

Spletna stran predsednice republike je bila 27. marca tarča kibernetskega napada, zaradi česar je bila nekaj ur nedosegljiva.
Fotografija: So znova na delu hekerji? FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
So znova na delu hekerji? FOTO: Getty Images

Spletna stran Banke Slovenije je nedosegljiva, težave so bile nekaj časa tudi z dostopnostjo vladnega portala gov.si in spletne strani predsednice republike. Na uradu za informacijsko varnost so za STA povedali, da razlogi za težave še niso znani. Poročanja nekaterih medijev, da gre za hekerski napad, niso potrdili.

Spletna stran predsednice republike je bila 27. marca tarča kibernetskega napada, zaradi česar je bila nekaj ur nedosegljiva. Odgovornost za napad so prevzeli ruski hekerji, ki so zatrdili, da so Slovenijo napadli zaradi pomoči Ukrajini. Naslednji dan so napadalci začasno onemogočili tudi spletno stran RTV Slovenija in nekatere druge spletne strani podjetij in državnih ustanov.

image_alt
Po napadu na predsednico kiberkriminalci napadli tudi naše medijske portale, tarči tudi Policija in Telekom

Spletne strani so bile takrat tarče napadov onemogočanja storitev oz. DDoS-napadov. Kot so ob nedavnih napadih pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, gre za tehnično nezahtevne napade, ki pa imajo lahko izjemen učinek v javnosti.

Ravno ustvarjanje strahu in zbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden izmed glavnih razlogov za tovrstne napade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije