OLAJŠAVA

Ne pozabite: prijava otrok pri Fursu, komu se najbolj izplača?

Prijava vzdrževanih družinskih članov ...
Fotografija: Komu se bolj splača prijaviti vzdrežavanega družinskega člana? FOTO:
Odpri galerijo
Komu se bolj splača prijaviti vzdrežavanega družinskega člana? FOTO:

LJUBLJANA – Če želite ob svojem zaslužku dodatno olajšavo in plačilo manj dohodnine, ne pozabite oddati izpolnjenega obrazca za vzdrževane družinske člane. Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja na svoj pristojni finančni urad vložiti obrazec, ki se imenuje Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Obrazec je mogoče vložiti tudi prek sistema eDavki brez certifikata, piše na spletni strani ministrstva za finance. 

Komu se bolj izplača prijaviti vzdrževanega družinskega člana?

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V tem primeru si morata starša čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev).


Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica). Kot pišejo na finančnem ministrstvu, se običajno najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja tisti od staršev, ki ima večjo plačo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije