VOLITVE 2022

Začel se je volilni molk, do 19. ure že 214 prijav domnevnih kršitev

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je danes ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi.

Volilna kampanja, ki se je začela 24. marca, se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Predvidene so globe

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

image_alt
Kaos z glasovnicami v tujini: so jih ukradli ali izgubili?

Prek dneva, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Dogajanje spremljamo v živo

19.20 Do 19. ure so prejeli 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. 

17.18 Dežurna služba je prejela že 186 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Prevladuje enaka narava prijav kot ob 13. uri.

13.26 Do 13. ure je omenjena dežurna služba prejela 131 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani. Večina klicev se nanaša na elektronsko sporočilo, poslano na večje število naslovov, in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji.

11.33 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v državni zbor začel opolnoči, do 10. ure prejela 41 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani. Večina klicev se nanaša na elektronsko sporočilo, poslano na večje število naslovov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije