TURIZEM

Nastanitve po Sloveniji skoraj polne: Toliko so pri nas zapravili domači gostje

Povečalo se je število rezervacij tik pred zdajci.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Turistična sezona se bliža vrhuncu, v slovenskih turističnih krajih pa so načeloma zadovoljni z obiskom. Očitno sta nestabilna epidemiološka situacija pri Hrvatih in drugje ter možnost uporabe turističnih bonov naredili svoje. Ob morjui in ob reki Kolpi nastanitev do konca sezone praktično ni več mogoče dobiti, zadovoljni so tudi na Bledu in v Bohinju.

Sodeč po objavah v eni izmed skupin, kjer Slovenci iščejo nastanitve z možnostjo uporabe bonov, je nekaj kapacitet prostih le še na posameznih delih Gorenjske, Štajerske in Prekmurja.


Kot so nam pojasnili pri Turizmu Bohinj, tam do 15. avgusta pričakujejo do 90-odstotno zasedenost, so pa kapacitete že sedaj menda precej polne. Po njihovih besedah prevladujejo domači gostje, teh je več kot polovica, sledijo Nemci, Čehi, Madžari, Avstrijci. Bohinjski turistični delavci razkrivajo tudi, da je povpraševanje po nastanitvah zelo na »zadnjo minuto«. Poleg trenutne epidemiološke slike držav ima, vsaj pri povpraševanju domačih gostov, veliko vlogo tudi vremenska napoved.

Mnogi dopustujejo tudi na Bledu. FOTO: Blaž Samec
Mnogi dopustujejo tudi na Bledu. FOTO: Blaž Samec
Na Bledu še ni jasne slike, kako uspešna bo letošnja sezona, a so za zdaj zadovoljni. »V tem trenutku zelo težko napovemo, kaj bo do konca meseca in v avgustu. Lahko pa povemo, da število nočitev raste praktično iz dneva v dan. Zelo smo veseli, da lahko v teh dneh Bled razkažemo tudi slovenskim gostom, ki v precej večjem številu preživljajo vsaj del svojega dopusta pri nas kot pa v preteklih letih,« so pojasnili pri Turizmu Bled.

Ob Kolpi kampi polni

Bela Krajina ima po besedah tamkajšnjih turističnih delavcev odlično poletno turistično sezono. »Najbolj zasedeni so nastanitveni objekti ob reki Kolpi, saj je še vedno največ zanimanja za oddih ob kolpski rivieri. Veliko povpraševanja beležijo tudi drugi nastanitveni objekti, kot so počitniške hiše in kmetije z nastanitvijo,« odgovarjajo v turističnem centru.

Veliko Slovencev bone uporablja tudi ob našem morju. »Na podlagi ocen, informacij, ki jih dobimo od naših nastanitvenih ponudnikov in obiska v našem TIC lahko rečemo, da so turistične nastanitve v Kopru dobro zasedene in predvidevamo, da bo tako tudi julija in avgusta. Opažamo, da je veliko domačih gostov, ki pri nas uporabijo turistične bone,« pa pravijo v Kopru.

Tudi na Obali največji delež slovenskih gostov

Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Letošnja sezona je kljub slabšemu začetku po besedah predstavnice Turističnega združenja Izola presenetljivo dobra. Trenutna zasedenost hotelov v juliju in avgustu se giblje okrog 90 % in je primerljiva z lansko. »Prav tako je veliko povpraševanja po zasebnih namestitvah, precej je tudi 'last minute' rezervacij. Glede na to, da se številke niso bistveno spremenile, pa se opaža sprememba v strukturi gostov, kar je na trenutne razmere tudi pričakovano. Običajno v Izoli beležimo največji delež slovenskih gostov, ki predstavljajo dobro polovico vseh, letos pa se je ta številka bistveno povečala, in sicer na dobrih 80 %,« so zapisali v odgovoru.

Iz Term Vivat so nam sporočili, da so ponovno začeli poslovati 12. junija. Po ponovnem odprtju so do konca junija  dosegli 80-odstotno zasedenost kapacitet. V juliju imajo zasedenost 100 %, za avgust pa že 95 %. »Tudi za naslednje mesece do konca leta pričakujemo glede na trend rezervacij zasedenost, ki bo na istem nivoju, kot je bila v lanskem letu,« je dejal direktor Metod Grah.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije