PREBIVALCI SLOVENIJE

Nas je v Sloveniji vedno več ali vedno manj? To pravi uradna statistika

V drugi četrtini letošnjega leta smo imeli za 4.059 oseb selitvenega prirasta. Smo pa imeli ponovno negativen naravni prirast (-796).
Fotografija: Na lepote narave, ki so nam dane, moramo biti ponosni. FOTO: Dc_colombia Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Na lepote narave, ki so nam dane, moramo biti ponosni. FOTO: Dc_colombia Getty Images/istockphoto

V Sloveniji nas je vedno več, tako pravi uradna statistika Statističnega urada Republike Slovenije (Surs). Naša država je imela 1. julija letošnjega leta že 2.120.937 prebivalcev. Vse več nas živi v Sloveniji zaradi selitvenega prirasta.

Začasni podatki za drugo četrtino letošnjega leta (za tretjo in četrto jih še ni) kažejo na to, da se je v tem obdobju v Slovenijo priselilo 8.414 ljudi, kar je več kot v istem obdobju lani, ko se jih je 7.857. Iz Slovenije se je v letošnji drugi četrtini leta v tujino odselilo 4.355 ljudi, kar pomeni, da smo imeli selitvenega prirasta 4.059.

V drugi četrtini leta se je v tujino odselilo največ tujih državljanov, in sicer je bilo teh 3.108. 1.247 odseljenih pa je bilo državljanov Slovenije.

V drugi četrtini letošnjega leta je bilo v Slovenji tudi manj notranjih selitev. Natanko 24.407 je bilo registriranih. To je, zanimivo, kar za 30 % manj, kot so jih našteli v istem obdobju lani. 

Še naprej negativen naravni prirast

Smo pa imeli v drugi četrtini letošnjega leta ponovno negativen naravni prirast. Po podatkih Sursa sta se rodila 4.202 otroka, umrlo pa je 4.998 oseb. Naravni prirast je torej znašal -796. Podobno negativen je bil sicer že v enakem obdobju lani (–783).

Končne četrtletne podatke za letošnje leto bodo objavili julija prihodnje leto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije