PRERAZPOREDITEV SREDSTEV

Namesto za otroško igrišče denar za talno gretje v cerkvi?

Tako naj bi se odločili na podlagi predloga krajevne skupnosti Pšajnovica.
Fotografija: Marjan Šarec, kamniški župan in kandidat na državnozborskih volitvah. Kamnik, 23. 4. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, kamniški župan in kandidat na državnozborskih volitvah. Kamnik, 23. 4. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Kamniški občinski svetniki so denar namesto za otroško igrišče namenili talnemu gretju cerkve v sosednji občini, je poročal tamkajšnji lokalni portal Kamnik.info.

Na 25. seji občinskega sveta Občine Kamnik, naj bi tako svetniki in svetnice, skupaj z odlokom o rebalansu proračuna za leto 2018 na predlog župana Marjana Šarca sprejeli tudi amandma, ki sredstva, namenjena otroškemu igrišču, prerazporeja na sofinanciranje obnove župnijske cerkve.

Namesto igrišča talno gretje v cerkvi? FOTO: Pixabay
Namesto igrišča talno gretje v cerkvi? FOTO: Pixabay

Omenjeni portal prilaga tudi obrazložitev za tako odločitev občinskih veljakov. »Na 2. redni seji KS Pšajnovica je bil sprejet sklep o sofinanciranju obnove farne cerkve Češnjice. Pri rekonstrukciji cerkve, ki se je začela v maju 2018, se je svet KS Pšajnovica odločil, da del sredstev za sofinanciranje obnove nameni iz sredstev KS Pšajnovica, ker je to njihova farna cerkev,« so zapisali.

Pri rekonstrukciji naj bi tako nastali veliki stroški, katerih večji del bo plačala Občina Lukovica. Nekaj stroškov bodo poravnali farani župnijske cerkve Češnjice, del sredstev pa bo, po zapisu sodeč, prispevala KS Pšajnovica. Rekonstrukcija zajema popravilo estrihov, talnega gretja, ploščic in obnovo klopi. »Ker v načrtu za leto 2018 KS Pšajnovica nima odprte postavke za rekonstrukcijo cerkve, se s tem amandmajem predlaga, da se odpre nova proračunska postavka za sofinanciranje obnove župnijske cerkve Pšajnovica v višini 2200 evrov za plačilo talnega gretja cerkve Češnjice. Potrebna sredstva se prerazporedijo iz proračunske postavke 919112 otroško igrišče.«

Večji del sredstev za obnovo cerkve bo poravnala Občina Lukovica. FOTO: Pixabay
Večji del sredstev za obnovo cerkve bo poravnala Občina Lukovica. FOTO: Pixabay

Občina se brani: Župan v finančne načrte krajevnih skupnosti ne sme posegati

Glede na to, da naj bi bili po Ustavi RS država in verske skupnosti ločene, smo se za pojasnila obrnili tudi na kamniško občino. Vprašali smo o razlogih za tako odločitev župana oziroma občinskih svetnikov. Tam odgovarjajo, da so omenjeni amandma sprejeli na osnovi predloga krajevne skupnosti Pšajnovica, ki kot samostojna pravna oseba v okviru svojega finančnega načrta sredstva razporeja samostojno, »priloga amandmaja pa je bil tudi zapisnik 2. redne seje sveta KS Pšajnovica, kjer je bil sprejet sklep, da KS Pšajnovica nameni sredstva za župnijsko cerkev, sredstva pa se prerazporedijo iz postavke za otroško igrišče,« pojasnjujejo na kamniški občini.

»Župan v finančne načrte krajevnih skupnosti ne sme posegati, s predlaganim amandmajem je bila samo upoštevana odločitev krajevne skupnosti Pšajnovica o spremembi njihovega finančnega načrta,« so še dodali.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije